Mehed teevad oma naisele hommikusööki

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas praadida peekonit: juhendaja näitab ette, mehed teevad järele.
Kuidas praadida peekonit: juhendaja näitab ette, mehed teevad järele. Foto: Sander Ilvest

Kas mehed kujutaksid ette, et teevad oma naisele iga päev hommikusööki ja viivad selle talle voodisse? Norra elustiiliblogija Tine Monseni mees Thorleif Monsen just nii teeb ja käis seda ka Eesti meestele õpetamas.

Vähe sellest, et kiropraktik Thorleif Monsen oma naisele Tinele juba viis ja pool aastat iga päev restorani tasemel hommikusööki teeb ning selle talle kandikul voodisse viib, pildistab naine selle üles ning postitab Instagrami (vt #todaysbreakfastinbed). Viimast teeb hambahügienistiks õppinud, kuid nüüd üksnes blogitööl naine paar viimast aastat.

Kui aga mees hakkas Tinele ka õuntest luiki ja liblikaid serveerima, läks lahti ülenorraline vaimustus ning puuviljaskulptuuridest sai suur hitt: luiged-liblikad jõudsid ajalehtede esikülgedele, tuhanded pered soovisid, et ka neile seda õpetataks, ja Thorleif hakkas korraldama meestele hommikusöögikursusi.

Nüüd uhkustavad teisedki naised netiavarustes, mille maitsva ja ilusaga mehed neid hommikul üllatavad. «See on nagu väike võistlus!» ütleb Tine, kel on Instagramis jälgijaid 9000 ringis ja blogil nädalas lugejaid 25 000 (vt osloinchanel.blogg.no, www.tinemonsen.no).

Restorani Diip üks omanikke Eveliis Kund-Zujev nägi seda, mõtles, et ega meie mehed siis halvemad ole, ning kutsus Tine ja Thorleifi Oslost Eestisse hommikusöögikursust andma – kokanduskoolitused on Diibil tihti tavaks.

Ussimäele armastusega

Ühel laupäeva ennelõunal seisabki Eveliisi ja tema mehe Marek Zujevi Ussimäe talu õdusas köögis laua ümber kaksteist elevil Eesti meest, nende keskel Thorleif ning väheke eemal neid jälgimas imearmas ja rõõmus Tine. Lõikelaud ees ja terav nuga käes, alustatakse kõige keerulisemast – puuviljasessioonist ehk sellest, kuidas lõigata õunast liblikas või luik. Kiivipoolikute sakitamine ja meloniviiludest piparkoogivormidega kujukeste lõikamine pole selle täppistööga võrreldes pooltki nii keeruline. Ent üllatus-üllatus, kõigil tuleb see perfektselt välja. Kuigi esimese hooga kostab meeste ringist mõtlik kommentaar, et «homme peab vist küll kell neli tõusma, et säärast hommikusööki teha!».

Ja miks ometi Thorleif üldse seda teeb? Appi!?

«Tegelikult praktilisest vajadusest. Et ma ise tahan hommikul hästi süüa ja Tine on pika unega, siis teen söögi parem ise, nii endale kui ka talle. Ja no eks see ikka armastus ka ole,» ütleb ta. Endale ta sööki nii uhkelt muidugi ei serveeri, kuid naised oskavad tema arvates kenasti seatud toitu hinnata. Mõistagi on Thorleifil hea meel, kui naine kiidab igal hommikul teistelegi, et oo, vaadake, mis ma täna hommikuks sain!

Tine ütleb, et see kõik on nii romantiline. Mis siis, et mõneti tema pikema unega seotud. Pigem usub ta, et see on ikka põhiliselt armastusest.

«Õunaliblikad ja -luiged meeldivad nii naistele kui ka lastele,» jätkab Norra mees juhendamist ja lisab, et ilmtingimata võiks hommikutaldrikul olla värve, see tähendabki puuvilju ja marju. Tema teeb naisele tihti ka smuutisid ja kindlasti on kandikul late. Tine ütleb kõrvalt, et tema lemmikuks on munad Benedicti moodi. Munad on üldse tänuväärt toiduaine, sest nendest on lihtne piiritul hulgal maitsvat valmistada.

Talukraam on parem

Kursuse menüüs järgnevadki võileivad upumunade, Hollandi kiirkastme ja praepeekoni või külmsuitsulõhega ning pannkoogid vahukoore ja marjadega.

«Oluline, et saaksite kasutada puhtama-parema maitsega värskeid talumune ja -piima,» jääb koolitaja soovitustest kõlama. Nagu ka see, et peekonit tuleks praadida veega kaetud pannil, siis saab tulemus ühtaegu mahlane ja krõbe. Vahukoorele aga ei pea alati lisama suhkrut, sest piimasuhkur annab sellele niigi magusust. Ja mune ei tohikski külmkapis hoida.   

Kursusel kaasa löönud Karl Must ütleb hiljem, et algaja köögikülastajana on talle tundunud ka pannkoogid utoopiliselt keerulised, kuid Thorleifi lihtne ja kiire retsept andis julgust proovida.

«Oma «karjääri» teise õunaluige tegin juba viis minutit pärast kursuselt koju jõudmist. Abikaasale söögi aga neljal hommikul järjest, üht-teist jäi veel katsetada,» mainib ta. Nii mõnegi närvilise hommiku on naise kiidusõnad ilusaks teinud ning kiiresti tühjenenud taldrik, tänuavaldused ja pilt Instagramis kõnelevad mehe sõnul enda eest.   

Tõid ülemaalise tuntuse: õuntest lõigatud liblikad ja luiged, millest sai alguse Tine ja Thorleif Monseni tähelend Norras. Eesti meeste tehtud variant fotol ei jää originaalidele sugugi alla. Foto:
Tõid ülemaalise tuntuse: õuntest lõigatud liblikad ja luiged, millest sai alguse Tine ja Thorleif Monseni tähelend Norras. Eesti meeste tehtud variant fotol ei jää originaalidele sugugi alla. Foto: Foto: Sander Ilvest

Õunad liblikateks ja luikedeks

Alati võiks taldrikul olla isuäratamiseks värve – puuvilju ja marju. Puuviljaskulptuuride tegemist vt Eveliis Kund-Zujevi blogist www.diipkunstiinimene.blogspot.com.

Kõige lihtsam on aga lõigata meloniviiludest väikeste piparkoogivormide abil kujukesi.

Foto:
Foto: Foto: Sander Ilvest

Võileib suitsupeekoni või külmsuitsulõhe, upumuna ja Hollandi kiirkastmega

Ei, munad Benedicti moodi ei saanud nime benediktlaste, vaid Ühendriikide rantjee Lehman Benedicti järgi, ütleb Thorleif.

Too rikkur armastas pärast suuremaid pidusid end kosutada Hollandi kastmes upumunadega, mida pakuti koos saia või muffinipooliku ja peekoniga.

Kasuta värskeid mune, mille tunned ära sellest, et munavalge püsib tiheda klombina ümber rebu.

• Hollandi kastmeks võta 3 munakollast, pool pakki ehk u 125 g võid, poole sidruni värskelt pressitud mahla, veidi Cayenne’i pipart, soovi korral ka törts valget veini, nt Rieslingut.

Sulata anumas või – ära lase pruuniks! Eralda munakollased valgetest. Vala pisut jahtunud sulavõi mikserdamisnõusse, lisa sidrunimahl ja maitsesta pipraga, lisa munakollased ja surista kiirelt saumikseriga ühtlaseks.

• Upumunadeks aja suures potis vesi mullitama, löö munad kaussi lahti. Tõsta pott tulelt ja tekita spaatliga kiirelt vett segades veekeeris. Pane võimalikult madalalt veekeerise keskele ükshaaval paar-kolm muna. Lase kaane all umbes 5 minutit seista, kuni munavalge on hüübinud läbipaistmatuks. Tõsta vahukulbiga nõrguma.

• Vala pannile tsipake vett ja lisa peekoniviilud – tulemus saab ühtaegu mahlane ja krõbe. Prae ühelt poolt, kuni viil hakkab kergelt lainetama, siis teiselt poolt. Maitsesta valge pipraga.

• Pane taldrikule viil röstsaia, kata peekoni või külmsuitsulõhega, pane peale upumuna ja vala üle kastmega, maitsesta soola-pipraga, lisa maitserohelist.

Foto:
Foto: Foto: Sander Ilvest

Pannkoogid vahukoore ja marjadega  

Ehkki Thorleif kuulis, et pea kõik eesti mehed on pannkooke küpsetanud, andis ta neile oma lihtsa ülepannikookide variandi.

• Vispelda 400 ml 35% vahukoort anumas tugevaks õhuliseks vahuks ja tõsta ootele. Suhkrut pole vaja, sest piimasuhkur annab magusust niikuinii.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles