Soomes on tekkinud teismeliste rasedusbuum

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teismeline rase
Teismeline rase Foto: SCANPIX

Soomes Rovaniemis on tekkinud teismeliste tüdrukute seas rasedusbuum.

Ühes Rovaniemi koolis on sel sügisel ilmnenud juba viis rasedusjuhtumit üheksanda klassi tüdrukutega, edastab iltasanomat.fi.

Väljaande Uusi Rovaniemi andmetel on neli tüdrukut teinud aborti ning üks on ikka rase.

Lapimaa keskhaigla peaarsti Katja Hämeenoja kontakteerus selle kooliga, kuna tema sõnul teeb olukord murelikuks. Tavapäraselt ei teavitata alaealiste rasedusest ja abortidest nende vanemaid ega ka kooli.

«Samast koolist tuli lühikese aja jooksul mitu tüdrukut aborti tegema. Tundub, et sealsete õpilastega on mingi probleem. Võib oletada, et teismeliste tüdrukute seas ei harrastata enam turvaseksi. Kui aga jäädakse rasedaks, ei olda emaduseks valmis,» tõdes Hämeenoja.

Rovaniemi kooli, kus abordi teinud õpivad, koolijuht oli rasedustest ja abortidest šokeeritud. Rektori sõnul on seni rasedusjuhtumeid kokku viis, kuid kahtlustatakse, et neid võib olla rohkem.

«Uurime, kas meedial ja näiteks teismelistest emadest rääkivatel saadetel võib olla neile rasestumistele mõju,» teatas koolijuht.

Peaarst Hämeenoja arvates on teismelistel tüdrukutel vale arusaam rasedusest ja abordist.

Ta rõhutas, et kuigi tänapäeval tehakse aborti enamjaolt ravimite abil, võib ikkagi tekkida raskeid komplikatsioone. Abort võib kaasa tuua ka tulevikus enam mitte rasestumise ning viljatuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles