Karl Kermes: lapse saamiseks on vaja armastust

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Kermes
Karl Kermes Foto: SCANPIX

Sihtasutuse Väärtustades Elu eestvedamisel toimus täna Tallinnas isadepäevale pühendatud konverents «Miks isa pole tähtis mees?». Teiste esinejate seas astus üles ka stand-up kaubamärgi POINT looja ja kahe lapse isa Karl Kermes.

Kermese sõnul tundis tema 21-aastaselt esimest korda igatsust või sisemist vajadust päris oma perekonna järele. Kuna tema vanemate abielu ei pidanud väga pikalt vastu, lubas Kermes juba puberteedieas endale, et kui tema loob perekonna, siis see jääb kestma. Ometi ei juhtunud seda päris paljude aastate jooksul. Tänaseks on aga tema pere loodud. «Minu pere on loodud selleks, et areneda, kasvada ja saada päev-päevalt tugevamaks,» ütles ta.

Karl Kermes on eelkõige tuntud stand-up-etenduste korraldajana ja kahtlemata on selleks tarvis ettevõtlikkust ning head ärivaistu. Mees ei salga, et suhtub ka inimsuhetesse samamoodi nagu ärisse. «Usun, et nagu ettevõtluses, on ka inimsuhetes palju kinni õigetes otsustes. Minult on küsitud, kuidas ma saan armastusse ja inimsuhetesse suhtuda kui ettevõtlusesse. Armastus ja inimsuhted on ju midagi ilusat ja maagilist. Ei no ongi! Ma olen sellega täiesti nõus. Aga selleks, et see maagia säiliks, tuleb osata neid suhteid juhtida,» sõnas Kermes.

Armastuse ja inimsuhete maagilisust kirjeldas ta järgnevalt: «Mees ja naine kohtuvad, armuvad, järgneb kuudepikkune meeletu möll: keemilised protsessid, tohutu füüsiline aktiivsus, söögiisu puudumine, hullumaja! Ja ilm on kogu aeg väga ilus. Siis hakkab teie õhuruumi vaikselt sisse imbuma välismaailma õhk. Tulevad tööülesanded, olmeküsimused - need kõik nõuavad teie sekkumist. Kuna te olete värskelt armunud, siis pole teie jaoks mingi probleem lahendada need mured ühe käega. Ma usun, et armunud inimesed on ääretult võimekad. Nad on alati natukene maast lahti, kui nad toimetavad.»

Ja tema sõnul ei nõua ka abiellumine ja pulmapeo korraldamine armunutelt palju pingutust. «Abielus olla on suurepärane, tõesti,» rääkis Kermes. «Ma räägin seda omast kogemusest. Abielu on nagu järgmine tase arvutimängus, kust on võimalik edasi minna vaid veel kõrgemale.»

Pärast abiellumist on järgmine loogiline samm laste saamine. «Mida on vaja laste saamiseks? Vahekorda? Tehniliselt on see õige. Aga mina väidan, et see on vaid osa tõest. Lapse saamiseks on vaja armastust,» ütles ta. «Kui teie armastatud naine ühel hetkel teatab, et te saate nüüd lapse, on see vaid tõestus armastuse olemasolust ning te tunnete, kuidas seesama armastus, mis on teid seni kandnud ja mille tugevus on peagi sündiv laps, annab teile veel rohkem jõudu ning te olete suuteline veelgi rohkem korda saatma. Tekib arvutimängu uus tase.»

«Armastus annab inimesele võime olla tolerantne, olla paindlik, olla leplik. Neid omadusi on armastuse säilimiseks väga vaja, need on armastuse toit. Sisuliselt on teie väike perekond teie isiklik perpetuum mobile, perekond kui igiliikur: kütuseks on armastus, tulemuseks on lapsed, lapsed loovad omakorda uut armastust, millest sünnib veel rohkem lapsi ja veel rohkem armastust.»

Kermes rääkis ka sellest, et tema väike tütar on kõigest paarikuune, kuid mees on pool tütre elust tegelenud töökohustustega. «Ma ei näe ilmselt seda hetke, kui minu tütar hakkab roomama. Kindlasti pole tema esimene sõna «issi», see on raudselt «emme». Me töötame oma elus väga palju. Ma leian, et selle üle tasub mõelda. Mitte pensionile jäädes ja oma elule kahetsustundega tagasi vaadates, selle üle tuleks mõelda nüüd, täna,» sõnas ta. Kui suur osa inimestest teeb palju tööd seetõttu, et oma peret ülal pidada, siis Kermes tunnistas, et tema töötab palju ka seetõttu, et ta armastab oma tööd. 

«Öeldakse, et lapsed on parimad õpetajad. See pole sõnakõlks, see on tõde. Ma olen oma teatrit vedanud viis aastat täiesti üksi, sel kevadel palkasin endale assistendid. Lapsed sundisid mind olema nutikas, et ma saaksin oma koduse meeskonnaga koos olla, et ma ei peaks olema kogu aeg tööl,» rääkis Kermes. 

Kuigi mehed kipuvad end defineerima läbi töö, tasuks meeles pidada seda, et lapsed vajavad isa aega, tähelepanu ja osavõtlikkust. Oluline on see, et isa oleks tegelikult ka kohal. «Lapsed ei vaja nii palju asju, kui just seda, et me jõuaks koju enne, kui nad magama lähevad. Et me jõuaks kuulata nende päevategemisi ja rääkida neile oma päevast. Et me peaksime kinni lubadustest ja paneksime neile magades teki peale. Et me oleksime vabadel päevadel terve perega. See on palju rohkem väärt kui neli iPadi või kaheksa jalgratast.»

Ettekande lõpetas Kermes järgmise soovitusega: «Kui te olete leidnud oma ellu selle inimese, kellega te vabalt võite üksteise lauseid lõpetada, abielluge. Kui te olete abiellunud, saage lapsi. Ja kuigi lastega kaasnevad elumuutused võivad tunduda rasked, on lapsed ülim, mida te saada võite.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles