Millise kalorikoguse pealt kaalulangetamist alustada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaalustalla.ee blogi võtab luubi alla paljudele algajatele kaalulangetajatele olulise teema - kuidas ikkagi panna paika oma dieedi alustamiseks sobilik kaloraaž.

Millest ja kuidas alustada?

Esimene mõte liigub ilmselt kohe spetsiaalselt päevase energiakulutuse väljaselgitamiseks ehitatud kalkulaatorite peale. Ja liikvel on ikka tohutu hulk erinevaid sellelaadseid kalorikalkulaatoreid ja nende mõte on lihtne.

Sisestad üldjuhul pikkuse, kaalu, kehalise aktiivsuse, soo ja kalkulaator arvutab, palju sa päevas energiat kulutad. Ja sellest saadud numbrist siis natukene vähem süües, peaks kaal langema.

Ideeliselt ülimõnus. Aga kas see ka päris elus toimib?

Kas kaks inimest, kes on n-ö välistelt parameetritelt ja füüsiliselt aktiivsuselt identsed, ikka kulutavad sama palju?

Foto: SCANPIX

Suure tõenäosusega mitte! Need kalkulaatorid võivad eksida ikka päris korralikult. 

Kui sa nüüd küsid, miks sellised kalkulaatorid siis üldse vajalikud on, siis põhjus on väga lihtne. Need annavad sulle ette esialgsed «raamid», millega toimetama hakata. Ja raamid on hädavajalikud. Kuskilt peab ju alustama.

Katse-eksitusmeetod

Edaspidi peaks kaalulangetamine käima n-ö katse-eksitusmeetodil. Lihtsustatult öeldes hakkadki selle kaloraažiga toituma ja jälgid, kuidas keha reageerib. Ja sõltuvalt sellest tegema vajadusel muutusi.

Kui kaal langeb mõistlikus tempos (0,5 – 1 kg nädalas), siis oled pannud täppi. Kui kaal langeb liiga kiiresti, siis tasub natukene (ehk 5 – 10 protsenti) oma toidukoguseid tõsta ning kui kaal tõuseb, pead hakkama kas vähem sööma või rohkem trenni tegema.

Pane siinkohal tähele, et kehal võib minna uue režiimiga harjumiseks umbes 1 - 2 nädalat, seepärast tee põhjalikumad järeldusi selle aja möödudes.

Seepärast - kui keegi väidab sulle sinu andmeid/parameeteid kõrvutades, et vot see on 100protsendiliselt sinu kaalu langetamiseks sobilik kaloraaž, siis soovitan sellesse suhtuda skeptiliselt. Võib täppi minna, aga ei pruugi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles