Üllatav asi, mis tekitab kortse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Loodetavasti ei ole kortsud muutunud sinu kinnisideeks, kuid tõenäoliselt üritab iga naine vältida kortsude teket. Ilmselt kasutad niisutavat kreemi ja suvel kaitsed oma nahka päikesekaitsekreemiga. See aitab kindlasti nahka hoida, aga kui sinu harjumuste hulka kuulub regulaarne limonaadi joomine, siis pole kreemitamisest sugugi kasu.

California ülikooli teadlased tegid kindlaks, et limonaadi joomine muudab naha vanemaks. Teadlased selgitasid katsetega välja, et kui juua iga päev umbes pool liitrit limonaadi, siis see muudab naha ja ülejäänud keha välimuselt viis aastat vanemaks, kirjutab Daily Makeover.

Katsete käigus uuriti limonaadi joojate ja nende, kes limonaadi ei armasta, rakke. Avastati, et neil, kes tarbivad regulaarselt magusaid jooke, esines rohkem sidekudede kahjustusi ja kortse. Mida rohkem inimene suhkruseid jooke jõi, seda kiiremini vananesid rakud. Toitumisekspert Deborah Orlick Levy ütles, et kehale võib liiga teha ka see, kui juua päevas vähem kui pool liitrit limonaadi. «Teadlased on kindlaks teinud, et kui juua kolm aastat järjest iga päev 0,2-liitri suurune limonaad, siis muudab see välimuse umbes kahe aasta võrra vanemaks,» selgitas ta.

«Limonaadis on tohutult palju suhkrut ja suhkur mõjub nahale negatiivselt,» ütles nahaarst Debra Jaliman. «Kui vereringes on palju suhkrut, muutuvad kollageen ja naha elastsus jäigemaks ning tekivad kortsud.» Jaliman soovitas eelistada gaseeritud vett ja soovi korral lisada sellele puuvilju või marju. Levy sõnas, et kui muuta oma joomisharjumusi ja vältida limonaade, siis muutub ka naha olukord ja vananemisprotsess ei toimu enam niivõrd kiiresti. 

Kui sa siiski ei taha limonaadist loobuda, ära tarbi seda suurtes kogustes ja ära joo limonaadi iga päev. Joo ka ohtralt vett, et lisasuhkur organismist väljutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles