Alexander Wang: minu rõivad sobivad nii spordisaali kui peole

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti fashionista’d leiavad viimase aja ühe kuumema ja hinnatuma moelooja Alexander Wangi disainitud erikollektsiooni H&Mi Tallinna Postimaja poest.

Sellega jätkab hiigelmoemärk kümne aasta eest alanud traditsiooni teha erikollektsioone koostöös kuulsate moeloojatega, kelle looming oleks muidu enamikule kättesaamatu. Esimese disainis moeguru Karl Lagerfeld, läinud aastal anti teatepulk pariisitaride lemmikule Isabel Marantile ning sel sügisel on kord Wangi käes, keda ennekõike intrigeerib mugavate ja uuenduslike igapäevarõivaste tegemine, mitte glamuur, mida teevad liigagi paljud.  

New Yorgis oma kollektsiooni esitlusel märkis Wang tabavalt, et need on spordiriided, millega kõlbab ka õhtul peole minna: neis saab tantsida, liikuda, higistada. Õmblusteta, silmkoes T-särgid, logod, mis muutuvad nähtavaks alles siis, kui riie seljas, hõbedaselt helklevate vahetükkidega retuusid, kalipsokangast dressipluusid, rinnahoidjad-topid, vahttäidisega krokodillimuster.

Tõepoolest, esimesel pilgul üksnes trenniriietena paistvatele asjadele wangilikult loovalt lähenedes saab neid eri kooslustes sobitada igale poole – just see, mida kiire elutempoga linnainimene vajab.  

Reetke palun trikk, kuidas teha rõivaid nii, et need meeldiksid kõigile üle maailma New Yorgist Pariisi, Stockholmi ja Tallinnani.

Mul on alati olnud moele väga argine lähenemine, mis keskendub sundimatule tänavamoele ehk neile igapäevastele asjadele, mida inimesed tavaliselt kanda armastavad. Minu arvates ongi stiil ühine ülemaailmne keel, mis paneb newyorklast ja tallinlast tahtma ühesuguseid asju, olgu see T-särk või teksad. Küsimus on ju tegelikult sobivuses-istuvuses ja heas disainis, see peab olema nutikas ja eksperimenteeriv.

Näiteks minu H&Mi kollektsioon on inspireeritud spordiriietest, aga sport on praegu moes suur globaalne kirg ja trend. Selle südameks on praktilised asjad, mis on ühtviisi arusaadavad kogu maailmas. Mu rõivaid saab kanda nii tööl kui ka tänaval, ent sama hästi võib neis ka õhtul välja minna.

Kuivõrd erineb rõivaste disainimine üleilmsele massibrändile sellest, mida teete oma nimemärgile või Balenciaga moemaja loovjuhina?

Minu jaoks on siin selge vahe. Mu enda nimemärk on väga isiklik ja seal sõltub ainult minust, milline on moemaja suund ja moekood. See on väga suurlinlik, newyorgilik märk, samal ajal kui Balenciaga on üks Pariisi vanemaid ja hinnatumaid moemaju oma pikkade traditsioonide ning moekoodidega. Seal on minu roll neid koode edasi suunata ja teha nii, et Balenciaga oleks ajakohane täna, aga ka homme.

H&M andis mulle täieliku loomingulise vabaduse. Me koostöö ongi ju üksnes ühekordne eriprojekt, mis püüab tabada minu loomingu põhiolemust ja on pealegi saadaval piiratud koguses ning lühikest aega.

Mis on asjad, mis peegeldavad te varasemat tööd?

Kui ma selle koostööga nõustusin, teadsin, et tahan teha midagi täiesti erinevat. Et varem on neis projektides juba olnud noppeid moekunstnike «arhiividest», siis mina tahtsin teha midagi värsket. «Alexander Wang H&Mile» on enamjaolt täiesti uus disain, mõne erandiga. See tähendab, et kogu kooslusel on täiesti oma DNA, mis vaatab pigem edasi kui tagasi ning kasutab uusi kangaid ja tehnoloogiaid, näiteks liimimine, keevitamine, vahusüstimine. Loodan, et kõik, kes on varem ostnud Alexander Wangi, leiavad sealt enesele midagi.

Kui peaksite endale kollektsioonist valima ühe eseme, mis see oleks?

Tuule- ja veekindel parka, mis on tõeliselt puhta ja modernse disainiga. See on nagu (suur)linlase raudrüü.

Sättige palun kokku ideaalne alexanderwangilik talvekooslus naistele ja meestele.

Naine võiks kanda scuba’t ehk kalipsost inspireeritud mantlit, mille suure kapuutsi äär on vormitud nokaks nagu pesapallimütsil – mantlil on ka erivooder, mis kaitseb hästi ka kõva külma eest. Selle all võiks olla vateeritud nahkjakk ja asümmeetriline kleit. Jalga võiks ta panna kuulsate Wangi bestsellerite, Freja-kingade uue tõlgenduse. Samuti võiks ta kanda kelmikat vilesõrmust – peol saab ta siis teha kõige kõvemat häält.

Mehel võiks seljas olla hõbedakarva helkurkangast jope, see on justkui statement – nähtamatuks selles mingil juhul ei jää! Jope all võiks ta kanda kapuutsiga pusa, mille kootud varrukatel on vahttäidisega 3D-krokodillimuster. Jalas retuuse, millele on tõmmatud Wangi logoga šortsid, ning nahast või kalipsokangast ketse. Tal võiks olla ka veekindel nahast seljakott, ees peapaelaga päikeseprillid ja peas beanie-müts.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles