Viis harjumust, mis tekitavad isu rämpstoidu järele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Isud erinevate toitude järgi võivad elu väga keeruliseks muuta. Ühel hetkel on sul silme ees selged kaalulangetusplaanid, kuid siis puruneb tahtejõud kildudeks ja sööd ära suurema koguse rämpstoitu. 

Toitumisspetsialist Dawn Jackson Blatner ütles, et tema kliendid ütlevad sageli: «Ma tean, mida ma peaksin tegema, aga isud takistavad mõnikord mul edasi liikumast.» Aga kuidas saaks isusid vähendada? Dawn Jackson Blatner ütles, et teatud harjumused võivad suurendada isu ebatervisliku toidu järele, seega tasuks teada, millistest harjumustest võiks loobuda, kirjutab Women's Health Magazine.

Sa jätad toidukordi vahele

«Kogemused on näidanud, et inimestel, kes jätavad sageli toidukordi vahele, on madalam veresuhkur, mistõttu on neil suurenenud isu ebatervisliku toidu järele, mis tõstaks kiiresti energiataset,» selgitas Blatner. Kui jätad söögikorra vahele ja veresuhkur langeb, tahab keha saada näiteks küllastunud süsivesikuid, mis annaks sulle kiirelt energiat. Probleem on aga selles, et sa muutud pärast seda suhteliselt kähku uuesti näljaseks.

Umbes iga viie tunni tagant võiks süüa valke, täisteratooteid, värskeid köögivilju ja tervislikke rasvu. Kui vaja, võid söögikordade vahel võtta mõne snäki. Kui toitud õigesti, siis kulub kehal tükk aega, et toitu seedida ja see hoiab veresuhkru taseme stabiilsena.

Sa oled kogu aeg väsinud

Unepuudus võib vähendada tahtejõudu, mis on aga toiduisude kontrollimiseks ülioluline. «Kui inimene pole korralikult välja puhanud, siis võib juhtuda, et ta sööd tavapärasest rohkem rämpstoitu, et saada energiat,» ütles Blatner. Kui tunned, et vajad lisaenergiat, siis ära pöördu kohe toidu poole, vaid mine pigem jalutama või kuula muusikat, mis tekitaks hea enesetunde.

Lased stressil endast võitu saada

«Kui tähtajad või töö tekitab sinus tunde, et oled pidevalt pinge all, siis tõenäoliselt annad kergesti ka erinevatele isudele järele,» ütles Blatner. Selle asemel, et lasta emotsioonidel end juhtida, tegele oma stressiga enne, kui see saab sinust võitu. Võib-olla peaksid sügavalt sisse hingama, kuulama rahustavat muusikat ja tegema nimekirja asjadest, mis tekitavad sinus stressi, et saaksid hakata neid järjest lahendama. Kõige olulisem samm on Blatneri sõnul see, et inimene teadvustaks endale, et stress ajab teda sööma, siis on juba lihtsam probleemi lahendada.

Toitud ebatervislikult siis, kui oled pahas tujus

See läheb põhimõtteliselt kokku eelneva punktiga. Blatner ütles, et paljud täiskasvanud pöörduvad toidu poole siis, kui nad on halvas tujus. Tema soovitas sellistel hetkedel kohelda end kui väikest last: sundida end aega maha võtma. «Inimesed arvavad, et isud muutuvad vaid hullemaks, kui me ei anna neile järele, aga see pole tõsi. Nagu tavalised tunded, hajuvad ka isud lõpuks ära.» Kui sunnid end 5-10 minutiks aega maha võtma enne, kui kiirustad mõne ebatervisliku toidu järgi, siis võid märgata, et isu kaob iseenesest ära. Oluline on kulutada seda aega millegi rahustava tegemiseks.

Sa ostad ebatervislikke toite

Ainult tahtejõust ei pruugi piisata, kui üritad kiusatustele vastu panna. Blatner ütles, et see on väsitav ja inimestel pole nii palju energiat, et end niimoodi kurnata. Olulisem on luua omale selline keskkond, et kiusatused ei saaks sind piinata. Ära mine toidupoodi siis, kui oled näljane. Mis siis, kui kolleeg pakub sünnipäeva puhul torti? Blatner ütles, et selliseid asju ei peaks endale keelama, aga piirduda võiks kõigest ühe tükiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles