Kas kohvi joomine aitab paremini keskenduda?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui tööülesanded on pooleli ja tähtajad suruvad peale, kuidas suurendada oma keskendumisvõimet? Kas kohvi joomine aitab paremini keskenduda ja tõhusamalt tööd teha?

Shape.com esitas selle küsimuse Brian Little’ile, kes on uurinud, kuidas mõjutab inimese iseloom tema keha reageeringut kofeiinile. Little’i sõnul saavad ekstravertsed inimesed kohvi joomisest kasu, samas kui introvertsed inimesed võivad kogeda kofeiini negatiivset mõju.

Kuigi see võib kõlada veidralt, pole see avastus kuigi värske. Kofeiini ja iseloomu seos avastati juba 1970. aastate keskpaigas, kuid paljud teadlased seadsid selle avastuse kahtluse alla. 1999. aastal tehtud uuring ei suutnud tuvastada erinevusi selles, kuidas reageerivad kofeiinile ekstravertsed või introvertsed inimesed. Ent 2013. aasta uuring näitas, et väike kogus (umbes espresso shoti suurune) parandas eelkõige ekstravertide mälu.

Üldiselt aga arvatakse, et see, kuidas keha reageerib kofeiinile, on individuaalne. Kui rääkida sellest, kuidas võib kofeiin meid mõjutada siis, kui joome kohvi enne olulist koosolekut, siis omavad tähtsust mitmed olulised faktorid: keha kofeiinitaluvus, kui sageli sa üldse kohvi tarbid, stress, magamisharjumused jms. Oluline on oma keha tunda ja teada, kuidas see kofeiinile reageerib.

Kui kofeiin tekitab kehavärinaid, kuid sa leiad, et see aitab sul paremini keskenduda, asenda kofeiin L-teaniiniga – aminohappega, mida leidub peamiselt tees ja mis mõjub ajule põhimõtteliselt samamoodi kui kofeiin, kuid kehalisi kõrvaltoimeid sellega ei esine. Teadlased on uurinud nii kofeiini kui L-teaniini ja leidnud, et mõlemad parandavad keskendumisvõimet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles