Tänapäevased käitumisreeglid keelavad einestamise ajal telefoni kasutamise

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aastasadu Briti aadlike käituma, istuma ja astuma õpetanud Debretti käitumisõpik läbis taas uuenduskuuri. Uute juhiste järgi peetakse söögilauas telefoni kasutamist äärmiselt ebaviisakaks, kuid halbu kombeid näitab ka see, kui telefoniga räägitakse poes, kinos või igal pool mujalgi, olles kellegi seltskonnas.

Daily Mail tegi kokkuvõtte tänapäevastest käitumisreeglitest, mida kõik peaks teadma.

Telefonikasutus

Kõige rohkem on Debretti etiketiekspertidele saabunud päringuid telefonikasutuse kohta. Nii toonitatakse värskes käsiraamatus, et alati on ebaviisakas pöörata rohkem tähelepanu telefonile kui kohalolevale seltskonnakaslasele. Suhtluse ajaks tuleks telefon ära panna. Seda ka näiteks poes müüjaga tere vahetades. Telefon tuleks hääletu peale seadistada näiteks teatris, kinos (ka reklaamide ajal), kunstisaalis, raamatukogus ja igal pool mujal, kus eelistatakse vaikust.

E-sigarett

Mida populaarsemaks e-sigaretid muutusid, seda enam saabus ka etiketiekspertidele küsimusi nende suitsetamise kohta. Peamiselt tuntakse huvi, kas e-sigarett sobib töökeskkonda. Debretti seisukoht on, et e-sigaretti ei tohiks kunagi tööl suitsetada. Kuigi auru sissehingamine pole kolleegidele ohtlik, olevat see märk, et suitsetaja ei keskendu oma tööle ja häirib oma tegevusega kaastöötajaid.

Ühistransport

Etiketijuhiste järgi ei ole sobilik ühistranspordis süüa ega meikida. Kuna ühistranspordis on napilt ruumi, häirib kaasreisijaid toidu lõhn ning avalikus ruumis meikimine näitab, et oled lohakas.

Hiljuti tehti Londoni metroos uuring, millest selgus, et vaid 20 protsendil juhtudest pakutakse ühistranspordis rasedale naisele istet. Viisakas oleks oma istekohast loobuda iga kord, kui nähakse lapseootel naist, vanurit või muul põhjusel nõrgemat inimest seismas. Samuti on aga oluline teada, et istekoha agressiivne nõudmine on sama ebaviisakas kui selle mitte pakkumine.

Lennureis

Lennukis peetakse kõige ebaviisakamaks seda, kui keegi laseb lühikese päevase reisi ajal seljatoe alla. See on väga isekas. Lennukis tuleks ruumipuuduse tõttu jääda oma kohale ja jälgida, et ka naabril oleks võimalik oma käsi toetada. Peale selle peaks vältima jalgadega eesistuja seljatoe vastu prõmmimist või selle najale toetumist.

Pimekoopia

E-kirjade saatmisel tasub vältida pimekoopiate (bcc) saatmist, sest see on peamise kirja saaja suhtes ebaviisakas ja petlik. Selle asemel tuleks algne kiri kolmandale osapoolele hiljem edastada koos lühikese sissejuhatusega, et tegu on konfidentsiaalse kirjaga. Kui pimekoopia saatmine on hädavajalik (näiteks peavad kõik kirja saajad jääma anonüümseks), siis peaks saatja saatma kirja iseendale ning teised kirjasaajad saavad pimekoopia.

Einestamine

Ühise einestamise kohta lisati Debretti käsiraamatusse märge, et sööma ei tohiks asuda enne, kui toit on serveeritud kõigile lauasolijatele. Erandi võib teha vaid siis, kui peremees või perenaine annab selleks oma loa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles