Kas kõrgharidusega naistel on rohkem lapsi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõrgelt haritud naistel võib olla raskusi sellega, et saada kõike, mida hing ihaldab – karjääri nimel tuleb tavaliselt pereelust või hobidest loobuda , aga uus uuring näitas, et on üks asi, millest karjäärinaised praegusel ajal pole nõus loobuma: laste saamisest.

Nimelt tuli USAs välja, et ülikoolikraadiga naistel on praegusel ajal rohkem lapsi kui oli kõrgelt haritud naistel 1980. aastatel. Aga ilmselt on asi pigem rahas kui hariduses, kirjutab Elle.

Majandusteadlased Moshe Hazan ja Hosny Zoabi analüüsisid ameeriklannade viljakuse tasemeid ja nende haridust. Selgus, et rakendusliku haridusega naiste viljakuse tase on läbi aastate olnud suhteliselt stabiilne, kuid kõrgema haridusega naiste viljakus on tõusnud enam kui 50 protsenti. Kui 1980. aastatel oli kõrgharidusega naisel keskmiselt 1,2 last, siis nüüd on sama haridustasemega naisel 1,96 last. 

Kõrgharidusega naised saavad paremini palka ja tõenäoliselt on nad ühiskonnas paremal positsioonil. See tähendab, et nad saavad palgata endale abilisi, kes hoolitseksid laste ja kodus eest, et nemad saaksid jätkata karjääri tegemist. Uuringu autorid kirjutasid kokkuvõttes, et tänu paremale sissetulekule saavad kõrgharidusega naised sünnitada rohkem lapsi, kuid samas jätkata tööl käimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles