Mida ei tohiks enam pärast 30. eluaastat teha?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Keegi pole kirjutanud reegliteraamatut, kus oleks täpselt kirjas, mida tohib/ei tohi teha pärast 30. eluaastat, kuid fakt on see, et umbes sellest vanusest alates omandavad karjäär ja armusuhted meie jaoks teistsuguse tähenduse. Tuleb mõelda, kas luua perekond, millist karjäärirada valida või kellega suhtes olla.

Lifehack pani kirja 15 asja, mida inimesed ei peaks pärast 30. eluaastat enam tegema.

1. Ära kuluta mõttetult raha

Pane raha tuleviku tarbeks kõrvale. Investeeri või leia mõni muu sinu jaoks mugav ja usaldusväärne viis, kuidas oma raha kasvatada. Kunagi ei tea, mis võib sinu või pereliikmetega juhtuda, seetõttu on hea, kui sul on igaks juhuks väike varu kogutud.

2. Ära muretse töö või karjääri pärast

Kõige mõistlikum oleks oma CV üle vaadata ja eemaldada sealt ebavajalik. Rõhuta neid oskusi, mida on uue töö tegemiseks vaja. Ära muretse ülearu, kas üks või teine amet on sinu jaoks õige või mida teised sellest arvaksid. Kui tunned oma südames, et tahaksid mingis valdkonnas kätt proovida, lase käia.

3. Ära kuritarvita sotsiaalmeediat

Aeg on astuda kodust välja ja luua uusi suhteid reaalses elus. See tähendab, et sotsiaalmeedia kasutust tuleks piirata. Samas tähendab see ka seda, et peaksid astuma välja oma mugavustsoonist ja suhtlema inimestega silmast silma. Introvertide jaoks võib see olla eriti hirmutav.

4. Ära postita rumalaid asju Facebooki

Ka tööandjad vaatavad Facebookis ringi ja saavad seal hea ülevaate, missuguse inimesega on tegemist. Kui soovid tulevasele tööandjale muljet avaldada, lisa Facebooki pilte, mis iseloomustavad su karjääriambitsioone.

5. Ära mõtle oma mineviku vigadele

Võib-olla läks mõne suhtega nihu või sa ei saanud tööd, millest olid ammu unistanud. Enamik psühholooge nõustuvad, et mineviku vigade pärast muretsemine ja iseenda süüdistamine võivad inimesele negatiivselt mõjuda. Ära lase kahetsusel end takistada.

6. Ära saada autojuhtimise ajal sõnumeid

Selle soovituse puhul pole tegelikult oluline, kui vana sa oled, seda peaksid järgima kõik inimesed. Ent kogemused on näidanud, et nooremas eas saadetakse rohkem sõnumeid, kuid sõnumi saatmiseks tuleks valida õige aeg ja koht.

7. Ära maga nädalavahetustel kaua

Võib-olla oled üks neist, kes usub, et nädalavahetus on õige aeg kaotatud unetunnid tasa teha. Teadlased on aga kindlaks teinud, et nädalavahetusel kauem magamine ei lahenda uneprobleeme. Kõige mõistlikum oleks sisse seada regulaarne unerežiim. Õhtuti võiks alati samal kellaaajal magama minna ja hommikuti ärgata samuti samal ajal. 

8. Ära piina end pohmelliga

Pohmell on täielik ajaraiskamine! Sa tunned end halvasti ega suuda tööd teha. Kui su sisemine peoloom ei taha veel rahuneda, joo enne alkoholi tarbimist vett. Vett võiks rüübata ka pärast alkoholi joomist, sel viisil ei teki kehal vedelikukaotust. Teatavasti on just vedelikukaotus see, mis tekitab pohmelli.

9. Lõpeta mürgised suhted

Nüüd oleks õige aeg üle vaadata, millised inimesed on sinuga sõbrasuhtes sotsiaalmeedias ja milliste inimestega sa reaalses elus suhtled. Kui üks või teine inimene tundub olevat mürgine või ebameeldiv, lõpeta temaga suhtlemine. Kui mõni «sõber» kritiseerib sind pidevalt, kasutab sind ära ega ole eriti usaldusväärne, miks hoida teda enda lähedal? Õiged sõprussidemed on kui kuld: need on pikaajalised ja säilitavad oma väärtuse.

10. Ära too ettekäändeid, miks mitte trenni teha

Pärast 30. eluaastat oleks aeg tõsiselt mõelda oma tervisele ja füüsilisele aktiivsusele. Lõpeta ettekäänete toomine ja liiguta end. 

11. Ära söö kiirtoitu

Paljud inimesed ei vaevu kahekümneselt üldse süüa tegema, tunduvalt lihtsam on pidevalt väljas süüa. Aga mis saab siis, kui sul on lapsed? Pakud neilegi hamburgerit ja limonaadi? Ilmselt mitte. Seetõttu oleks aeg lihvida oma söögitegemisoskuseid ja süüa rohkem koduseid toite.

12. Ära suhtu halvustavalt teiste tõekspidamistesse ja ideedesse

Uute ideede kohta õppimine ja maailma avastamine on hea viis, kuidas endale nooruses väljakutseid esitada. Kõige lihtsam moodus selleks on reisida ja elu nautida. Proovi uusi asju ja hinda uusi mõtteid võimalikult objektiivselt.

13. Lõpeta hooletu autojuhtimine

Auto roolis olles peaksid käituma võimalikult vastutustundlikult. Hooletu autojuhtimine seab ohtu sinu, kõrvalreisijate ja teiste liiklejate elud.

14. Ära mängi kogu aeg video- või arvutimänge

Need mängud on kahtlemata hea ajaviide, aga neid ei tasuks liiga tihti mängida, sest kui päris aus olla, raiskavad need palju aega.

15. Lõpeta tätoveeringute tegemine

Kui oled nooruses lasknud mõne piinliku pildi või lause oma kehale joonistada, siis tõenäoliselt tahaksid sa seda nüüd pigem varjata. Kui sa ise oled oma kehakaunistustega rahul, siis pole tätoveeringutel ju midagi viga, aga kui pead inimestele pidevalt selgitama, miks sul on nähtaval kohal üks või teine pilt, siis see muutub ilmselt väga tüütuks. Samuti võiks mõelda sellele, kas pärast 30. eluaastat tasuks veel lasta oma kehale joonistada või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles