Usbeki maitsed Tallinna ja Narva vahel

Toomas Sildam
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Sildam

Kahetsusväärselt pole meil just üleliia palju põnevaid maantee-äärseid söögikohti, mis ikka ja uuesti peatuma kutsuvad. Eriti lage näib ses suhtes olevat Tallinna-Narva trass. Ent üllatusi võib sealgi kogeda. Näiteks tõstke jalg gaasipedaalilt või lülitage välja püsikiirusehoidja Purtse küla kohal, kus tee ääres asub Usbeki kööki pakkuv kohvik Utškuduk.

Selle koordinaadid on lihtsad:  Tallinnani 139 ja Narvani 73 kilomeetrit. Kunagine söökla, mille kõrvaltiivas asub Aldari toidupood, on pealtnäha nii tavaline, et peatumata möödasõit tundub mõistetav. Aga see oleks viga. Lihtne kest ja tagasihoidlik interjöör peidab endas sügavat sisu.

Seal võib tellida lihasuppi šurpa (4.50), šašlõkki või pilaffi (mõlemad 5.50) või hoopis sütel küpsetatud kana (3.90), aga võtame siiski kohviku n-ö silditoidu. Utškuduk (5.90) on Usbeki samanimelise pajatoidu nimi, kus savipotis saavad kokku liha ja aedviljad, mis imemaitsvas parajalt vürtsises kastmes küpsevad kõhtu täitvaks lõuna- või õhtueineks.

Ja siis need mantõd (5.00), suurte pelmeenide sarnased hakkliha- ja sibulatäidisega suutäied, mida pakutakse keedetult või praetult. Oo-ooo… Kokal Utškuduki tagaruumis on kätt, silma ja maitset.

Letil jäävad silma ka usbekipärased maiused, kuid desserdiks pole ränduri vatsas enam ruumi. Küll aga võib enne lahkumist paluda lahkel teenindajal kutsuda korraks söögisaali kokk, et usbeki mehele tõsine aitäh öelda.

Utškuduk oleks nagu Tallinnas Õismäel asuva restorani «Talleke ja pullike» noorem ning väiksem vend. Tiba eksootiline, aga kui natuke uurid, mida tellid, siis kaup on aus ja kõht saab maitsvat täis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles