Naised, kes jumaldavad šokolaadi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tead küll, kuidas see käib. Pikutad diivanil ja ühtäkki tunned põletavat isu millegi hea järele. Varasemate kogemuste toel tead, et kui sa midagi ette ei võta, läheb isu varsti väljakannatamatuks ja sa ei suuda millelegi muule mõelda, kuniks isu saab rahuldatud.

Miks siis üldse selle vastu võidelda? Söögiisu ei saa alati mõistuspäraselt selgitada, kuid sellele järgi andmisel on kindlasti teatud psühholoogilised hüved, kui just liiale ei minda. Toidud, mille järele isutab, võivad mõjuda tuju tõstvalt või rahustavalt. Paraku ei mõju enamasti nii tervislikud toidud. Vähe on neid, kel käivad õhtuti telerit vaadates neelud aurutatud aedviljade või idude järgi, kirjutab Psychology Today.

Naistel kipub olema šokolaadiga eriline suhe, millest on kirjutatud raamatuid ja tehtud lugematult hulgal uuringuid. Šokolaad on toit, mille järele on naistel kõige suurem isu. Teadlaste sõnul võivad lohutustoidud (nagu näiteks šokolaad) sisaldada selliseid toitaineid, mis hoiavad naise hormoonsüsteemi ja ajukemikaalid tasakaalus.

Enne «päevi» tekkivad isud on üsna tavapärased, sest sel tsükli perioodil on ajus vähem heaoluhormooni serotoniini. Šokolaad ja teised rasvased toidud ergutavad selle tootmist. Lisaks võib magusate ja rasvaste toitude söömine suurendada endorfiinide tootmist, mis aitavad rahuneda. Endorfiinide mõju võid tunda ka siis, kui teed trenni, armud või sööd šokolaadi.

Kui su tervise ja kehakaaluga on kõik korras, siis pole selles midagi halba, et sulle meeldib end šokolaadiga kostitada. Aga kui su isu šokolaadi järele on väljanud kontrolli alt ja sööd seda liiga palju, siis on muretsemiseks täitsa põhjust. Isusid saab probleemseks pidada siis, kui nende tõttu hakatakse regulaarselt üle sööma. Kui oled emotsionaalne sööja ja õgimishood tekitavad ülekaalu, pead end piirama hakkama.

Teinekord, kui tekib jälle šokolaadiisu, võid proovida oma tähelepanu mujale viia, kuigi alati ja igaühe puhul see nipp ei toimi. Kuna trenniga vallanduvad kehas samad heaoluhormoonid mis šokolaadi süües, võid trenni joosta, mis, tõele au andes, pole kah alati võimalik. Kui isu tekib nälja tõttu, siis vaata oma toitumine üle, et sööksid päevas kolm korralikku tasakaalustatud einet ja kui vaja, siis ka tervislikke suupisteid nende einete vahel. Kui toitud järjepidevalt regulaarselt, ei tohiks suuri isusid tekkida, sest veresuhkru tase püsib ühtlasena.

Hiljuti tegid psühholoogid Montrealis Gilli ülikoolis uurimuse, mis keskendus šokolaadiisule ja teadlikkuse tõstmise tehnikatele. Nii leiti, et kõige efektiivsem meetod isude vähendamiseks on disidentifitseerimine. See on enda jälgimine kõrvalseisja pilguiga, objektiivselt ja hukka mõistmata. Nii tuleks ennast lihtsalt jälgida ja nentida: «Ma olen praegu stressis/ kurb/ üksildane/ vihane». Idee seisneb märkamises, et tunded on vaid üks osa sinust, aga sina inimesena jääd samaks. Tunded tulevad ja lähevad.

Disidentifitseerimisel põhineva teadlikkuse arendamisel õpid end oma tunnetest eristama. Sina ei ole sinu tunded. Selle tehnika selgeks saamisel õpid tasapisi ka emotsionaalsest söömisest lahti laskma.

Sääraseid tehnikaid võivad õpetada vaimse tervise spetsialistid, toitumisnõustajad või isegi toetavad joogaõpetajad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles