Vägivaldse suhte varajased ohumärgid

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõeldes vägivaldse armusuhte peale, tulevad esimese asjana meelde sinikad silmade all ja katkised ribid. Kuigi vägivaldne suhe võib ühel hetkel muutuda füüsiliseks, ei alga see alati nii. Vastupidi – vägivallatseja võib suhte alguses olla väga meeldiv, tähelepanelik ja armastav.

Ta näeb vaeva, et tekitada sinus tunne, et sind hinnatakse ja armastatakse. Sa ei pane tähelegi, et tegelikult mees kontrollib sind. Aga teatud ohumärke tasuks tähele panna, et kindlaks teha, kas tegemist on terve suhtega või mitte, kirjutab Huff Post.

1. Ta võlub sind romantikaga

Ta ostab sulle lilli ja kinke. Ta võib jätta mulje, et on kõige romantilisem mees, keda sa oled kohanud. Ta kuulab sind tähelepanelikult ja tekitab sinus erilise ning armastatud tunde. Mõtled, et see mees on sinu jaoks liiga hea. Ta tahab, et sa teda usaldaksid ja et sul kujuneksid tema vastu tunded, sest siis on tal palju lihtsam sind kontrollida. Ta tekitab sinus tunde, et sina oledki kogu tema maailm, ta tahab, et sinu maailm keerleks ümber tema. Ainuüksi lillede ja kingituste toomine ei tähenda veel, et mees võib olla vägivaldne, aga vägivallatsejad kasutavad sageli meeldivaid asju enda kasuks ära.

2. Ta tahab, et teie suhe muutuks kiiresti tõsiseks

Ta väidab, et armus sinusse esimesest silmapilgust. Ta ütleb, et te olete teineteise jaoks loodud ja et ta ei kujuta ette elu ilma sinuta. Ta võlub sind ja kinnitab, et pole kunagi kedagi nii palju armastanud. Ta tahab, et teie suhe muutuks kiiresti püsisuhteks ja ta võib pakkuda ka seda, et peaksite kokku kolima või lausa abielluma. Ta vajab sinu armastust ja tahab, et kuuluksid talle. Kui sulle tundub, et see suhe areneb liiga kiiresti, usalda oma sisetunnet.

3. Ta tahab sind vaid iseendale

Talle ei meeldi, kui teised mehed sind vaatavad ja temas tekitavad kahtlusi sinu meessoost tuttavad. Sulle võib tunduda, et tema armukadedus on armas, aga peagi tekitab ta sinus süütunde, et veedad liiga palju aega oma pere või sõpradega. Ta helistab või saadab sulle mitu korda päevas sõnumeid, ta võib sind süüdistada flirtimises või lausa petmises. Ta ütleb, et armastab sind nii palju, et ei kannata mõtet, et keegi teine võib sulle lähedane olla. Ja peagi avastad, et sa ei suhtlegi kellegagi peale oma mehe. See on su isolatsiooni algus.

4. Ta muretseb sinu pärast

Ta saab pahaseks, kui sa ei helista talle kohe tagasi või jõuad koju liiga hilja. Ta väidab, et tunneb sinu pärast muret. Ta küsib, kellega sa kohtusid, kus sa käisid ja mida tegid. Ta peidab oma kontrollihimu muretsemise taha. Ta hakkab sinu eest otsuseid langetama. Tema määrab, kellega sa võid kohtuda või kuhu minna, ta ütleb, et nii on sulle parem. Peagi küsid iga asja kohta tema arvamust. Sa ei kontrolli enam ise oma elu ja mehe võim ning kontroll muudkui kasvavad.

5. Mõnikord on ta armas ja hoolitsev

Ta oskab teiste ees teeselda armsat ja hoolitsevat meest, kellesse sa alguses armusid. Vahel saab temast aga mees, kes kritiseerib sind, tekitab sinus süütunnet ja hoiab sind vaid endale. Ta paneb sind uskuma, et kui teeksid midagi teisiti, armastaksid teda rohkem või kohtleksid teda paremini, oleks ta kogu aeg väga meeldiv ja armastav mees. Sa jääd tema juurde, sest usud oma kallimat, kuid tegelikult oled vaid tema kontrolli all.

6. Ta mängib ohvrit

Kui tal esineb probleeme töö juures, siis on keegi teine süüdi. Kui tal on halb päev, siis süüdistab ta teisi. Ja kui ta on kodus pahane, süüdistab ta selles sind. Ta tahab, et sa teeksid teda õnnelikuks ja täidaksid tema soove, aga kui sa ei suuda seda teha, muutub ta pahuraks. Ta võib sinu peale karjumise, sinu kritiseerimise või sulle haiget tegemise eest küll vabandust paluda, kuid lõpuks leiab ta siiski mooduse, kuidas süüdistada kõiges sind. Ta ütleb, et armastab sind lihtsalt nii palju või et ta tahaks, et sa ei paneks teda sel viisil käituma. Lõpuks süüdistab ta sind ka selles, et on pidanud sind lööma. 

Kui need märgid iseloomustavad sinu suhet ja isegi, kui mees pole sind (veel) löönud, on tegemist vägivaldse suhtega. Kontroll, armukadedus ja isolatsioon ei näita armastust. Vägivallatseja käitumine ei muutu, pole oluline, kui palju sina omalt poolt ei pingutaks või kui palju sa teda armastaks. Alguses võib see mees tunduda lausa unelmate härrasmehena, aga peagi saab temast sinu kõige koledam õudusunenägu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles