Mehega tülitsemine teeb paksuks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuringuga tuli välja, et vaenulik suhe mõjub halvasti ainevahetusele. Eriti siis, kui oled varem depressiooni põdenud.

Uuringus osales 43 paari, kes olid koos olnud vähemalt kolm aastat. Nad jagasid oma kogemusi seoses abielurahulolu, varasemate meeleoluhäirete ja depressiooni sümptomitega, edastab Cosmopolitan. Seejärel pakuti katsealustele rasvarikast toitu, mis jäljendas tüüpilist kiirtoidu einet.

Pärast sööki jälgiti iga 20 minuti tagant, kui palju kaloreid keegi on põletanud. Katsealustelt võeti ka vereproove, et hinnata insuliini ja triglütseriidide taset veres.

Testimise käigus paluti paaridel omavahel arutada vähemalt üht nende suhtes esile kerkivat probleemi. Paaride jutuajamine salvestati ja hiljem analüüsiti selles esinevat verbaalset ja mitteverbaalset vaenulikkust. Näiteks vaadati, kuidas väljendasid paarid negatiivset suhtumist silmade pööritamise ja teineteise kritiseerimisega.

«Abielus esinevat vaenulikkust saab edukalt hinnata tülide järgi,» selgitas uuringu juhtautor doktor Jan Kiecolt-Glaser.

Teineteise suhtes vaenulikel partneritel, kel oli ka varasemalt esinenud meeleoluhäireid, kulus tunnis keskmiselt 31 kilokalorit vähem. Aasta peale võib see tähendada 11-kilost kaalutõusu. Ühtlasi tuli uuringust välja, et sellistel paaridel oli kaks tundi pärast sööki veres kõrgem insuliini tase, mis teadupoolest soodustab ülesöömist ja suurendab rasvumise riski.

Kiecolt-Glaseri selgitusel võib näpuga näidata stressile: juba varasemalt on teada, et stressihormoonid mõjutavad südametööd, vererõhku, immuunsüsteemi ja parenemise kiirust. Nii pole ka ime, et stress teeb ainevahetuse aeglasemaks.

Kiecolt-Glaseri sõnul peaksid asja tõsiselt võtma ka need, kes pole depressioonis, abielus või toituvad ülitervislikult, sest samad tegurid mõjutavad kõiki, kes on vaenulikus suhtes. Depressiooni diagnoosiga või mitte.

«Idee seisneb selles, et kui sulle kõige olulisem suhe kisub kiiva, siis tekitab kõige suuremat stressi just see, kes peaks olema sinu suurim toetaja,» nentis Kiecolt-Glaser. «Vaenulik suhe mõjutab ka nende tervist, kes toituvad väga tervislikult.»

Kui tahad oma keha suhteprobleemide kahju eest kaitsta, siis kõige parem esmaabi on suhte parandamine. Kui sul või su partneril on depressioon, siis pöördu abi saamiseks spetsialisti poole. Lisaks tasub teha trenni, toituda mitmekülgselt ja rääkida muredest oma lähedastega. Kui miski ei aita, peaksid kaaluma, kas see suhe on tervise rikkumist väärt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles