Kõige ebameeldivamad ülemused, kelle alluvuses töötada

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Juht võib olla erakordselt hea või ka üllatavalt halb. Kuigi enamasti on ülemused hoolivad ja teevad oma tööd hästi, võib kohata ka selliseid, kes oma kohale üldse ei sobi.

Psychology Today vaatab lähemalt värskemaid töökeskkonna uurimusi ja tõstab esile neli ülemusetüüpi, kes on kõigist kõige halvemad.

Ebakompetentne ülemus

See on väga lai kategooria, kuhu alla kuuluvad nii need, kel puuduvad isegi hädavajalikumad inimeste juhtimise oskused, kui ka need, kes teevad järjepidevalt valesid otsuseid ja peletavad inimesi eemale. Psühholoog Robert Hogani hinnangu järgi kuulub sinna alla suisa kaks kolmandikku kõigist juhtival kohal töötavatest inimestest. Peamiselt seetõttu, et ettevõtetes ei pöörata piisavalt tähelepanu õigele valikule ja edutamistele.

Ülemus, kes laseb asjadel minna omasoodu

Need on juhid, kes ei tee midagi. Nad ei huvitu oma tööst ja pole piisavalt innukad, väldivad otsustamist ja sisuliselt lasevad oma osakonnal vooluga kaasa minna. Selliseid ülemusi on üllatavalt palju. Nii ei saa suurt midagi tehtud ja tekivad eelarveprobleemid.

Kiuslik ülemus

Kiuslik ülemus valib välja nõrgemad alluvad, keda saab pidevalt kritiseerida, häbistada ja alandada. Tal on väga suur kontrollivajadus, mis võib välja lüüa seetõttu, et teda ennast lapsena kiusati. Töökius on üha rohkem levinud ja kiuslikke ülemusi võib leida sagedamini keskastme juhtide seast.

Kahjulik ülemus

Jean Lipman-Blumeni definitsiooni järgi osutub ülemus kahjulikuks, kui tema hävituslikul käitumisel ja problemaatilistel isiksuseomadustel on alluvatele kestev kahjulik mõju. Toksiline juht on väga isekas. Tema töö tagajärjel läheb ettevõttel ja töötajatel halvemini kui varem. Enamasti võib selliseid leida madalama astme juhtide seast.

Kuidas siis hakkama saada, kui juht on kehv? Kui ülemus on laisk või asjatundmatu, võib ettevõttel siiski hästi minna, kui töötajad ohjad oma kätte võtavad. Sellele vaatamata tuleks ülemuse oskamatus päevavalgele tuua ja kui see on võimalik, siis ta üles anda. Kaebamine on vältimatu, kui ülemus alluvaid kiusab või mõjub neile kahjulikult. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles