Viis teaduslikult tõestatud põhjust, miks tuleks sõpru hoolikalt valida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täiskasvanuna kipume vanade tuttavatega kontakti kaotama ega loo enam niivõrd tähenduslikke sõbrasuhteid. Oma osa on selles muidugi internetil ja nutitelefonidel, sest need on muutnud seda, kuidas me omavahel suhtleme: telefonikõned on asendunud sõnumitega, sotsiaalmeedia asendab näost-näkku suhtlust, kokkusaamised sõpradega muutuvad üha harvemaks.

Aga teadlased on üha enam veendunud, et siirad sõprussuhted võivad olla isikliku ja tööalase elu jaoks väga olulised, kirjutab MSN.com.

Siin on viis teaduslikult tõestatud põhjust, miks tasuks hoida oma vanu sõpru ja valida uusi hoolikalt.

1. Sihikindlad inimesed mõjutavad positiivselt meie enesekontrolli

Kui sul on raskusi kiusatustele vastu panemisega, ümbritse end inimestega, kes suudavad end kontrollida. 2013. aasta uurimus näitas, et kui inimesel puudub enesekontroll, otsib ta sageli tuge distsiplineeritud inimestelt, kes suurendaks nende tahtejõudu. Kuna enesekontroll on oluline pikaajaliste eesmärkide saavutamiseks, tasuks end ümbritseda suure tahtejõuga inimestega, sest sellised inimesed aitavad sul edu saavutada.

2. Kui sul on vähem sõpru, siis suureneb tõenäosus, et võtad majanduslikke riske

Kui inimestel puudub suur sotsiaalne võrgustik, võivad nad rahaliselt suuremaid riske võtta, järeldasid teadlased 2013. aastal tehtud uurimuse põhjal. Teadlaste sõnul oli see eriti tõene nende puhul, kes tundsid end üksikuna või kõrvalejäetuna. Kui seisad silmitsi lahkumineku, pereprobleemide või luhtunud äriideega, võivad emotsioonid mõjutada seda, kui palju sa raha kulutad ja neil hetkedel on hea leida toetust sõpradelt.

3. Liiga suur sõprade arv sotsiaalmeedias võib suurendada stressi taset

Kui rääkida sotsiaalmeediast, siis ei tasuks uskuda ütlust: «Mida rohkem, seda uhkem». Edinburghi ärikooli raporti järgi võib see, kui sul on Facebookis liiga palju sõpru, tekitada palju stressi. Teadlased selgitasid välja, et suur sõprade hulk sotsiaalmeedias paneb meid muretsema, et võime teiste tundeid riivata. Stressi tekitab sotsiaalmeedias see, kui üritame luua endast kuvandit, mis võiks meie arvates olla kõigile teistele aktsepteeritav.

4. Lähedased sõbrad võivad pikendada meie eluiga

Austraalias läbi viidud uurimus näitas, et mida rohkem lähedasi sõpru on vanemas eas inimesel, seda kauem inimene elab. Uurimuse tarbeks jälgiti 10 aasta jooksul 1500 inimest ja selgus, et suurema sõprusringkonnaga inimesed elasid kauem kui need, kel oli vähem lähedasi sõpru. Teised uurimused on näidanud, et näiteks vähihaiged elavad kauem, kui neil on suuremad tugigrupid. Lähedased sõbrad aitavad vältida depressiooni ja muudavad ka immuunsüsteemi tugevamaks.

5. Sõbrad mõjutavad oluliselt meie valikuid

2014. aasta uurimus näitas, et sõbrad pakuvad teineteisele tuge ja aitavad kiusatustele vastu panna. Samas võivad sõbrad tekitada ka ühisrinde, kui neil on plaanis midagi üheskoos nautida. Teadlased leidsid, et kui peame kiusatustele vastu panema – näiteks vältima maiustuste söömist – võivad sõpradest saada pigem meie kuriteokaaslased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles