Tunnused, mis annavad mõista, et sööd liiga vähe rasvu

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

1990ndatel alguse saanud rasvavaba toitumise maania tekitab siiani palju segadust. Õnneks teatakse nüüd juba paremini, et keha vajab rasvu ja nende täielik vältimine mõjub tervistkahjustavalt.

See, kui palju rasvu keegi sööma peaks, sõltub täpsemalt juba kehalisest aktiivsusest, vanusest ja tervislikust seisundist. Naistele soovitatakse tarbida keskmiselt 5-6 teelusikatäit rasvu, mis võivad tulla sellistest toitudest nagu avokaado, pähklid, seemned, margariin, majonees ja salatikaste, toob näiteks Yahoo Health.

Kui sa ei ole oma rasvatarbimisele tähelepanu pööranud või oled rasvade tarbimist täielikult vältinud, tasub tähele panna, et sul ei esineks neid alljärgnevaid tunnuseid.

  1. Sul on kõht väga tühi. Või vähemalt tundub nii. Ka siis, kui sõid märkimisväärselt suure portsu. Kehal kulub rasvade seedimiseks rohkem aega kui näiteks süsivesikute seedimiseks. Rasvasema toidu söömine täidab seega kõhtu pikemaks ajaks.
  2. Su nahk näeb kehv välja. Kui su nahk on muutunud eriti kuivaks, ketendavaks, halliks ja näeb ootamatult vanem välja, võib see olla märk, et su toidus on liiga vähe kasulikke rasvu. Oled ehk kuulnud, et rasvarikas toit rikub nahka, kuid see sõltub rasvast. Tervislikke rasvu süües saab keha toidust paremini kätte vitamiine, mis aitavad nahas niiskust hoida.
  3. Su menstruatsioon on ebaregulaarne. Keha reguleerib toidust saadud rasva abil hormoonide eritust, mistõttu võib rasvade täielik vältimine tsüklit mõjutada. Loomulikult pole toitumine ainus põhjus, miks «päevad» ära jäävad – kui tunned, et midagi on valesti, pöördu oma naistearsti poole.
  4. Sul on keskendumishäired. Inimesed, kes suure rasvahirmuga väldivad kõiki toite, kus võib vähegi rasvast olla, võivad endalegi teadmatult alatoituda. Kes suudakski tühja kõhuga mõelda millelegi muule kui toidule?
  5. Oled eriti närviline, ehk isegi depressiivne. Selle taga võivad olla ka teised põhjused, ent ei tasu alahinnata oomega-3- ja oomega-6-rasvhapete tähtsust oma toidus. Head rasvhapete allikad on näiteks kala (lõhe, tuunikala, sardiinid), linaseemned ja chia seemned.
  6. Rahvarikkas kohvikus või kaubamajas tabab sind sensoorne ülekoormus. 2009. aastal tegi Ameerika psühholoogiaselts uuringu, milles võrreldi, kuidas reageerivad erinevas koguses rasvhappeid söönud hiired vaikse ja valju hääle peale. Piisavalt oomega-3-rasvhappeid söönud hiired jäid testide ajal rahulikuks, aga need, kellele anti liiga vähe oomega-3-rasvehappeid, läksid endast välja.
  7. Oled vormis, aga 20 minutit järjest trenni tehes võid kokku kukkuda. Kui teed regulaarselt trenni, aga võhma pole, võib selle taga olla su dieet. Treeningu ajal põletab keha esiteks toidust saadud kaloreid, kuid edasiseks vastupanuks sõltub kaloritest, mis tulevad rasvast.
  8. Sul on väga halb mälu. Vanemate inimeste seas tehtud laiaulatuslikud uuringud on näidanud, et rasvarikas menüü (oliiviõli, pähklid, kala jne) aitab mälu hoida. Kui sul on juba praegu raske midagi meelde jätta, võiksid sellest õppust võtta ja süüa rohkem häid rasvu sisaldavaid toitusid.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles