Kuidas aru saada, et teie suhe on läbi ja kuidas seda partnerile öelda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui kohtusite, tundus sulle, et teie suhe on justkui ette määratud. Aga siis juhtus midagi. Armastus hakkas vähenema. Tõite pidevalt ettekäändeid. Kui olite koos, oli õhus tunda pinget. Aga mõtlesid endamisi, et nii on ikka parem kui päris üksi, sest üksindus on miski, mida me kõik kardame.

Kuidas teha kindlaks, et teie suhe on pöördumatult otsa saamas? Järgnevad küsimused ja mõtted peaksid sellest aimu andma, kirjutab psühholoogiaportaal Psychology Today.

1. Kõige olulisem küsimus, mida endale esitada: kas usud oma südames, et see mees või naine on sulle ainus ja õige partner?

2. Kui vastasid eelmisele küsimusele: «Ma pole kindel», siis võid tegelikult olla kindel, aga ei julge seda endale tunnistada, sest kardad üksi jääda. Küsi endalt parem nii: kas see inimene on minu jaoks õige või on ta õige antud hetkel?

3. Kui sulle tundub, et see partner on sulle parim kaaslane praegusel hetkel, siis mõtle järgmistele punktidele ja otsusta, kuidas edasi liikuda.

4. Anna endale lubadus, et ootad vähemalt nädala enne, kui otsustad, et see suhe on läbi. See annab võimaluse analüüsida, millal hakkasid esmakordselt suhtes kahtlema ja mis sind üle ääre tõukas.

5. Enne, kui üldse partnerile midagi ütled, kirjuta üles 5 omadust, mis panid sind partnerisse armuma. Kas ta on meeldiv, empaatiline, hea kuulaja, lahke või aus?

6. Kirjuta üles vähemalt 2 kogemust, mis on teile mõlemale rõõmu toonud. Küsi endalt: kas me saame naasta selle õnne juurde?

7. Kirjuta üles suhte üldised plussid ja miinused.

8. Vaata plussid ja miinused üle ning analüüsi nende kaalukust. Kui panid kirja 9 positiivset asja ja vaid 1 negatiivse asja, ent see negatiivne asi on sinu jaoks suure kaaluga, siis peaks see positiivsed üles kaaluma.

9. Vaata oma märkmed üle ja küsi endalt, kas on tõesti õige hetk suhe lõpetada.

10. Küsi endalt: kui partner tahaks minuga suhte lõpetada, milliseid sõnu tahaksin tema suust kuulda?

11. Kujuta ette, mida võiksid talle öelda. Alusta positiivsetest asjadest: «Meil on koos olnud toredaid aegu» ja too paar näidet.

12. Järgmisena ole enda vastu aus ja tunnista, et miski teie vahel ei toimi enam.

13. Väljenda oma vajadusi: «Ma pean edasi liikuma».

14. Ole valmis partnerit rahulikult kuulama.

15. Otsusta, et sa ei hakka temaga vaidlema. Ära ürita vihastele sõnadele samaväärselt vastata. Lihtsalt kuula ja ütle: «Ma tean, et see teeb haiget».

16. Tunnista endale, kui raske on öelda välja sõnu: «See on läbi». Selgita lühidalt, et oled oma otsuses kindel.

17. Ole kindlameelne: «Ma ei räägi sulle seda selleks, et midagi muutuks. Ma räägin seda seetõttu, et minu arvates on meie ühine teekond jõudnud lõpusirgele.»

18. Mõtle välja, mida partnerile vastata, kui ta küsib, kas te ei võiks veel korra proovida või kas te ei võiks minna nõustaja juurde.

19. Mõtle, mitu korda on partner eelnevalt palunud teist võimalust, kuid midagi pole muutunud.

20. Kui sulle tundub, et seda suhet annab veel päästa, sa armastad partnerit ja ta tõesti tahab teie suhet hoida, võiksid kaaluda paarisuhtenõustaja poole pöördumist.

21. Kui lepite kokku, et otsite abi, mine nõustamisele avatud meeltega.

22. Kui lähete koos nõustaja juurde, ärge hakake teineteist süüdistama.

23. Olge teraapias käies ausad, kuid heasüdamlikud.

24. Kui oled juba eelnevalt otsustanud, et teraapia ei tule kõne alla, ütle partnerile kindlalt, et sinu arvates on teie suhe läbi.

25. Kui partner küsib, kas sul on keegi teine, siis võid vastata: «Asi pole kelleski teises, asi on meis. Meie suhe ei toimi.» Seda vastust võid kasutada ka siis, kui sul tõepoolest on uus partner silmapiiril.

26. Pea aga meeles, et kui sul on uus kallim, siis ei tasuks seda oma praeguse partneri eest väga pikalt varjata, sest see pikendab teie mõlema paranemisprotsessi.

27. Pea meeles, et truudusetus ja kõrvalsuhted võivad ühe suhte lõhkuda või olla järsuks äratuskõneks. Ka pärast truudusetust on võimalik suhet päästa, kui mõlemad partnerid seda soovivad.

28. Tee kindlaks, kas kallim on pigem selline, kellele sobiks paremini pikk hüvastijätt või eelistab ta asju kiiresti lõpetada.

29. Mõista, mida võib endaga kaasa tuua pikk hüvastijätt - kas partner võib hakata sinuga manipuleerima või teha endast ohvri: «Kuidas sa võisid mulle nii teha?»

30. Mõista siirast valu ja viha, mida teine inimene tunneb.

31. Ent ürita iga hinna eest ise rahulikuks jääda.

32. Kinnita partnerile uuesti, et oled temaga veetnud imelisi hetki, aga nüüd on paras aeg edasi liikuda.

33. Võid mainida talle veel paari korda, mil olete koos õnnelikud olnud ja mille eest oled talle tänulik.

34. Kui ta küsib selle peale: «Aga miks me ei võiks siis kokku jääda?», jää oma otsusele kindlaks.

35. Kui oled otsustanud, siis peaks su vastus olema: «See on läbi». Jäta partneriga hüvasti ja luba endal nutta. Isegi, kui oled võtnud vastu otsuse suhe lõpetada, ole valmis selleks, et su hinges võib valitseda tühjus. Soovi partnerile head ja ajapikku hakkad taas tundma positiivseid asju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles