Kümme kiiret abinõu, kuidas pahast tujust üle saada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõigil on mõnikord paha tuju, kuid see läheb üle. Peamine põhjus, miks see mõnikord nii kaua kestab, on tingitud teadmatusest, mis tegelikult tuju ära rikkus.

Järgmine kord kui tusatuju võimust võtab, ära jää lihtsalt ootama, et see ise mööduks. Mõne sammuga saad oma tuju oluliselt parandada, kuid esiteks pead mõistma, mis on tujulanguse taga. Psychology Today kirjutab kümnest peamisest tujulangetajast ja pakub ka lahendusi, kuidas neist üle saada.

Süütunne

Isegi kerge süütunne võib suuresti tuju mõjutada. Näiteks unustad kellegi sünnipäeva ära ja isegi kui vabandad, on pärast siiski paha olla. Parim meetod, kuidas süümepiinadest lahti saada, on oma tegu lunastada. Kui tunned end sünnipäeva unustamise pärast jätkuvalt halvasti, siis saada sõbrale väike kingitus või naljakas vabandav e-kaart. Sõber hindab su vaeva ja sinu enesetunne paraneb.

Väikesed tõrjumised

Tõrjumine on väga tavapärane tujurikkuja, mis hinge haavab. Eriti on see iseloomulik sotsiaalmeediakasutajale. See võib päris rusuvalt mõjuda, kui postitad Facebooki või Instagrami oma puhkusepilte, aga mitte keegi ei tee neist välja. Kuna sa ei tea asjaolusid, ei tohi lasta end sellest häirida. Enamasti jälgivad inimesed sotsiaalmeedias toimuvat hajameelselt ja ajatäiteks, kui peavad midagi ootama. Kui keegi sulle oluline inimene ei reageeri, siis eelda pigem, et tal on liiga kiire. Võid saata talle ka väikese sõnumi lingiga oma piltidele.

Suured kohustused

Me oleme pidevalt teadlikud oma kohustustest, mis kummitavad kuklas ja rikuvad tuju. Selleks, et meeleolu parandada, ei pea iga suure ülesandega kohe hakkama saama. Et mure liialt ei rõhuks, on juba palju abi ka sellest, kui paika panna plaan, kuidas probleemiga tegeleda. Näiteks plaani, millal selle kohustusega tegeled, pane omale telefoni meeldetuletus ja juba läheb olemine kergemaks.

Vana asja pärast põdemine

Paljudele teeb muret mõni möödunud juhtum, mis võis aset leida isegi nädalaid või kuid tagasi. Silme ees kordub lühifilm, mis tuletab kõike jälle elavalt meelde. Kui see juhtub ka sinuga, siis kasuta tähelepanu hajutamiseks mõnd nippi, mis aitaks neid meenutusi leevendada ja nende esinemissagedust vähendada. Uuringud on näidanud, et selleks piisab isegi paariminutilisest kõrvalisest tegevusest, mis aitab tähelepanu stressi tekitavalt minevikupildilt mujale juhtida ja tuju tõsta. Abi võib olla näiteks Sudoku või ristsõna lahendamisest, telefoniga mõne mängu mängimisest.

Madala enesekindluse päev

Mõnikord ärkame hommikul üles tundes end põhjendamatult ebakindlalt. Enesekindlus kõigubki, aga kui see hakkab liialt langema, tuleks seda ise tõsta. Näiteks on sel puhul soovitav trenni teha, sest siis vallanduvad kehas endorfiinid, mis tekitavad hea tuju. Või pane selga midagi sellist, mis sulle väga hästi sobib. Helista kellelegi, kes sind siiralt hinnata oskab ja sulle hästi mõjub.

Eksimise hirm

Hirm läbikukkumise ees tekib tavaliselt siis, kui ees on midagi olulist – maratonijooks, ettekanne koosolekul, oluline eksam vms. Tuju võib seetõttu langeda juba mitu nädalat enne olulist sündmust. Selleks, et sundmõttest üle saada, keskendu asjaoludele, mida saad mõjutada: valmistu põhjalikult ette ja otsi kolleegide tuge. Kiida oma töökaaslaste tööd ja toeta neid, et nad hiljem oleksid ka sinu vastu sõbralikud ja mõistvad. Eksamiks õppimisel võib abi olla sellest, kui koostad detailse õpinguplaani või ajakava, mis leevendab läbikukkumise hirmu ja aitab tuju parandada.

Üksindustunne

Mõnikord on töö või muude kohustustega nii palju tegemist, et seltsielu jääb täiesti tagaplaanile. Nii võib ootamatult saabuda tunne, et mitte keegi ei hooli ja sõpru pole. Et sellest närivast tundest üle saada, helista mõnele lähedasele või mängi oma lemmikloomaga. Uuringud on näidanud, et ka napp suhtlus tuttavatega võib sel puhul tuju tõsta.

Väikesed ärritajad

Kiire elutempo juures võib olla palju pisiasju, mis pidevalt tuju rikuvad. Näiteks on telefoniarve vale, liiklus toppab, telefon jookseb kokku – kõik need pisiasjad kuhjuvad ja ajavad närvi. Et oma tuju taastada, vaata oma elu kõrvalseisja pilguga ja tuleta endale meelde, mis on sulle päriselt oluline. Küsi endalt sellistel puhkudel, kas see on ka aasta aega hiljem sulle oluline? Kui ei, siis pole ju mõtet selle pärast ärrituda. Meeleolu muutmiseks tee väike tänutunde harjutus: pane kirja viis tõeliselt olulist asja, mille pärast oled tänulik – su lapsed on terved, sul on töö, sul on hoolivaid sõpru vms.

Nälg

Tühi kõht rikub tuju, aga naljakal kombel ei oska me alati selle peale mõelda. Näljatunne teeb tigedaks palju rohkem kui me ettegi kujutame.

Kurnatus

Ka see on ilmselge, aga pahatihti märkamatu tujulangetaja. Ega lapsed pole ainsad, kes väsides pahuraks muutuvad. Magamatus mõjutab mõttetööd, loovust ja ka üldist tuju. Kui võimalik, tee kerge uinak. Isegi 15-minutiline jõustav uinak annab palju jaksu juurde ja teeb meeleolu helgemaks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles