Millele tasuks mõelda enne laste fotode internetis avaldamist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Praegusel ajal juhtub sageli nii, et kui sa ei postita internetti fotosid sellest, mida sina või su perekond on ette võtnud, siis võib jääda mulje, et te justkui polekski midagi teinud. Suurema osa vanemate jaoks on täiesti normaalne see, et sotsiaalmeedia vahendusel jagatakse fotosid oma võsukeste tegemistest. 

Kui sul on sugulasi, kes elavad kaugel, siis on fotode jagamine mingil määral õigustatud, kuidas muidu näeksid nad sinu ilusaid lapsi. Aga enne, kui postitad mõne foto oma lapsest internetti, kus seda näevad kõik, peaksid endalt enne küsima, kas mõte sellest, et su lapse fotot saavad vaadata ka täielikud võõrad, tekitab sinus ebamugavust või mitte, kirjutab Babble.com.

Paljud vanemad on otsustanud oma lastest fotosid mitte avaldada, et kaitsta laste privaatsust. Samas leidub palju neid, kes pigem kasutavad tehnoloogia arengut enda huvides ära, kui võitlevad selle vastu. Nagu eelnevalt mainitud, võib olla ka selliseid juhtumeid, kus pere elab ülejäänud suguvõsast kaugemal ja seetõttu on sotsiaalmeedia mugav viis, kuidas sugulastega fotosid jagada. 

Ent mida vanemaks lapsed saavad ja mida rohkem hakkavad nad mõtlema oma eakaaslastele ning sellele, mis mulje nad teistele jätavad, seda rohkem peaksid vanemad laste soove austama. Lapselt tasuks enne küsida, kas ta lubab endast mõne foto avaldada või mitte. Kuna sotsiaalmeedia kuulub meie kõigi igapäevaellu, siis pole mingi ime, kui lapse sõbrad tahavad Facebookis või Instagramis ka sinu sõpradeks saada. 

Loomulikult on see iga lapsevanema enda otsus, mida ja kui palju ta internetis jagab. Kuid enne tasuks hoolikalt mõelda, kas kõiki pilte või lõbusaid seiku tasub internetis jagada või mitte. Enne, kui postitad oma lastest pilte, mõtle järgmistele küsimustele:

  • Kas mu postitus võib mu lapsele piinlikkust valmistada? Sotsiaalmeediat ei tohiks kasutada selleks, et oma lapse üle nalja visata.
  • Kas minus tekitaks ebamugavust see, kui keegi tahaks minu postitatud foto välja printida? Kui sulle tundub, et pigem tasuks mõni lugu või foto endale hoida, siis nii teegi.
  • Kas fotolt võib välja lugeda isiklikku informatsiooni? Küsi endalt, kas foto põhjal oleks võimalik kindlaks teha, kus piirkonnas te elate, millises koolis/lasteaias su laps käib või muud isiklikku infot, mida sa võõrastega pigem ei jagaks. Ole ettevaatlik, ära lisa fotosid, kus laps kannab koolivormi või mille järgi saab kindlaks teha teie asukoha. Eemalda fotolt logod ja viited aadressidele.
  • Kas sa küsisid teistelt vanematelt luba enne, kui postitasid foto nende lapsest? Paljusid lapsevanemaid selline asi ei häiri, kuid parem oleks siiski eelnevalt küsida. Leidub ka neid emasid-isasid, kes väldivad iga hinna eest oma laste fotode avaldamist, nende otsust tasuks austada.
  • Kas mu postitus/foto võib tekitada olukorra, kus laps muutub oma sõprade naerualuseks? Sa ju ei taha, et teised hakkaksid su last narrima mõne foto tõttu, mille sina oled internetti lisanud.
  • Kas mu postitus/foto võib mõjutada lapse tulevikuvõimalusi? Lapse digitaalne jalajälg on aktiivne kuni lapse täisealiseks saamiseni. Küsi endalt, kas sa tahaksid, et mõne ülikooli esindaja või potentsiaalne tööandja näeks neid fotosid, mis sa kunagi oled oma lapsest üles pannud. 

Enne nutitelefone, Facebooki ja Instagrami olid asjad paljuski lihtsamad kui praegu. Isegi, kui paned mõne foto üles vaid lühikeseks ajaks, ei saa sa kunagi kindel olla, et keegi ei salvesta seda omale arvutisse. Seda peaksid nii vanemad kui lapsed meeles pidama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles