Miks sa oled pidevalt õnnetu ja rahulolematu?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me teeme nii mõndagi, et olla õnnelikud ja rahulolevad. Üritame karjääriredelil ülespoole ronida või vahetame töökohti, et töötada hea mainega ettevõtete heaks. Reisime ja seikleme. Ent hoolimata sellest, kui palju me teeme või kui palju saavutame, oleme ikka õnnetud ja rahulolematud. 

Õnn ja rahulolu ei ole tingitud sellest, kui teed ja pingutad rohkem. See seisneb pigem selles, et tuleb teha õigeid asju. Lifehack pani kirja kuus asja, mida sa ilmselt ei tee ja mis põhjustavadki sinus negatiivseid emotsioone.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

1. Sa ei avasta oma elu eesmärki. Kõige õnnelikumad ja rahulolevamad inimesed on need, kes ärkavad igal hommikul kindla plaaniga. Nad ei ole takerdunud valel töökohal ega mõtle «mis siis, kui...?», sest nad on juba leidnud selle, mida armastavad. Nad teavad, milles nad on osavad ja mis annab neile igaks päevaks eesmärgi, hoolimata sellest, kas või kui palju nad saavad selle eest palka. Nad teavad, mis on see üks asi, mida vaid nemad saavad maailmale anda.

Kui su töö teeb sind õnnetuks või sulle tundub, et sa tegutsed vales valdkonnas, siis ilmselt pole sa proovinud piisavalt paljusid asju ega avastanud enda jaoks uusi väljakutseid. Hea uudis on see, et uute asjade proovimiseks pole kunagi liiga hilja. Alati on võimalik kohtuda uute inimestega, luua uusi tutvusi ja kogeda uusi asju. Proovi uusi asju sel eesmärgil, et leida üles need elualad, mis sulle kõige rohkem huvi pakuvad. Ära karda uuesti alustada, vigu teha või rumal välja näha.

2. Sa ei kasuta oma täielikku potentsiaali. Oma eesmärgi teadmine on üks asi. Selle järgi tegutsemine on aga täiesti teine teema. Kuigi oma eesmärgi leidmine võib tekitada uhke tunde, pole alati lihtne selle poole liikuda. Elus tuleb ikka ette päevi, kui on tunne, et ei tahaks üldse tööd teha, kui töötulemused heidutavad sind või kui sind painavad kahtlused. Sellest tulenevalt annavad paljud inimesed kiiresti alla. Kahjuks jääb nende potentsiaal kasutamata.

Selleks, et saada tõeliselt suureks ja edukaks inimeseks, kes sa olema peaksid, julge oma unistusi järgida. Jää oma rajale kindlaks ja astu vastu tormidele, mis su teele satuvad. Ära lükka asju edasi, vastasel juhul kahetsed oma elu lõpus nii mõndagi. Kasutamata potentsiaal on üks neist asjadest, mis meid õnnetuks muudab.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

3. Sa ei võta vastu armastust. Paljud inimesed on õnnetud, sest nad otsivad teiste inimeste armastust ja heakskiitu. Nad ootavad härra või proua Õiget. Nad ei suuda edasi liikuda pärast seda, kui kallim on neid maha jätnud. Nad otsivad kiitust oma ülemuselt, kolleegidelt ja teistelt inimestelt. Nad loodavad, et Facebooki «sõbrad» vajutavad iga nende postituse all «meeldib» nuppu. Nad otsivad armastust valedest kohtadest ega oska hinnata seda armastust, mis neid juba ümbritseb.

Kui oled õnnetu, sest sulle armas inimene ei armasta sind vastu, pea meeles, et meie kõigi eludes on inimesi, kes meid armastavad. Ava end armastusele ja võta vastu kõik head tunded, mida pere ja sõbrad sulle annavad. Su elus on palju inimesi, kes armastavad sind rohkem, kui sa oskad arvata. Sa pead vaid vaatama õigetesse kohtadesse.

4. Sa ei jaga armastust. Erinevalt paljudest tavainimestest, ei ole kuulsustel probleeme teistelt inimestelt armastuse saamisega. Kuid paljud neist langevad depressiooni ja sõltuvuste küüsi. Isegi karjääri tipphetkedel on paljud kuulsused õnnetud. Miks? Sest nad peavad vastu võtma nii palju armastust, et ühel hetkel nad lihtsalt lõhkevad. Nagu õhupall, mis peab vastu võtma liiga palju õhku. Inimesed pole loodud vaid armastuse vastu võtmiseks, vaid ka armastuse jagamiseks. Inimestel on vajadus olla vajalik ja muuta maailma.

Kui su perekond ja lähedased annavad sulle palju armastust, kuid sa oled ikkagi õnnetu, võib-olla oleks aeg seda armastust edasi anda. Tee vabatahtlikku tööd. Liitu mõne tähendusrikka ettevõtmisega. Ole oma ülemuse ja kolleegide vastu heatahtlik, ära oota neilt midagi vastu. Armastust ei pea vaid endale hoidma, seda peab maailmaga jagama.

5. Sa ei taha vastutada. Nooruses toetume oma vanematele ja nende arvamustele ning otsustele. Seejärel toetume haridussüsteemile. Ühel hetkel hakkame toetuma sotsiaalmeediale, mis näitab meile, mida tähendab edu. Me toetume isegi oma ülemustele, kes peaksid meile õige suuna kätte näitama. Ja lõpuks tahame veel teada, miks me ikkagi õnnetud oleme? Süüdistame oma õnnetuses teisi inimesi, kaasa arvatud riigijuhte. Kuid nemad ei haaranud meie elus kontrolli, me ise andsime selle nende kätte.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Õnnelikud ja rahulolevad inimesed haaravad ise kontrolli. Nad vastutavad oma elude eest. Nad teevad omi otsuseid ja valikuid. Nad tegutsevad ja elavad nii, nagu tahavad, hoolimata sellest, kuidas nad teiste arvates peaksid elama. Kui tahad olla õnnelikum ja rahulolevam, tee kindlaks, kus sa tahad olla. Ära lase kellelgi end oma kursilt kõrvale juhtida. Pane oma rada ise paika ja defineeri enda jaoks edu. Ära ela nii, nagu teised sulle ütlevad. Vaid sina ise saad oma elu juhtida.

6. Sa ei ela praeguses hetkes. Paljud on õnnetud, sest nad on takerdunud minevikku või elavad juba kauges tulevikus. Nad on jäänud oma mineviku vigade ja hiilguse lõksu, nad muretsevad selle pärast, mis võib neid ees oodata või keskenduvad liiga palju tuleviku kujundamisele. Seetõttu ei oska nad nautida seda, mis toimub siin ja praegu.

Sa ei pruugi olla veel seal, kus sa olla tahaksid, kuid praegune hetk on ainus asi, mida sa nüüd ja kohe saad nautida. Eilne on juba minevik ja homne ootab alles ees. Kõige lihtsam viis, kuidas elada õnnelikku ja rahuldust pakkuvat elu, on elada üks päev korraga. Armasta neid, kes sind ümbritsevad, hinda seda, mis sul on ja naudi igat minutit igas päevas. Kui tänane päev on hea, kes ütles, et ka homne päev ei tule hea?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles