Väike veinispikker Saksa veinide austajale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Peep Moorast koostas veinisõpradele väikese spikri, mis on eriti kasulik neile, kes armastavad Saksa veine.

Qualitätswein mit Prädikat – tähistus loomuliku suhkrusisaldusega veinile, millele ei ole lisatud täiendavalt suhkrukontsentraati, tõstmaks veini alkoholisisaldust ja rikastamaks maitsenüansse.

VDP – need tähed koos kotkaembleemiga pudelil tähistavad Saksamaa kvaliteetveinimajade ühendust Verband Deutscher Qualitäts- und Prädikatsweingünter, mis kannab edasi ajaloolist veini valmistamise traditsiooni ja kuhu kuuluvad parimate veiniaedade omanikud. Ühendus esindab kõrgemat klassi, mida Saksa veinindus pakkuda suudab.

Trocken – tähistab kuiva veini, milles on üldsuhkruid (nii naturaalset kui ka lisatud) vähem kui 10 grammi liitri kohta. Suhkrusisaldus sõltub veini happesusest ehk mida happesem vein, seda rohkem suhkruid.

Feinherb – samuti laialt kasutatav tähistus kuivale veinile, kuid pole veiniseadustega reguleeritud. Trocken'ist suurema suhkrusisaldusega.

Kabinett – kerge ja delikaatne madalama alkoholisisaldusega kuiv vein.

Spätlese – jõulisem, rikkalikum ja täidlasem vein, mis on tehtud hilisema korje viinamarjadest.

Auslese – mesisem vein valitud hiliskorje viinamarjadest, millest mõned võivad olla juba hallitusest mõjutatud.

Beerenauslese – tähistab dessertveini, mis on valmistatud valitud ja hallitusega kaetud marjadest, mille suhkru- ja maitsete sisaldus kõrge.

Trockenbeerenauslese – kõige nooblim dessertvein, mis on valmistatud täielikult hallitusest kurnatud ja rosinateks muutunud marjadest.

Eiswein – haruldane dessertvein, mida valmistatakse ainult külma talve aastatel, kui viinapuudele talveks jäetud marjad jäätuvad, et saada korjel minimaalse veesisaldusega mahla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles