Kümme lihtsat nippi, kuidas öösel paremini magada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljudel inimestel erineb uneprobleeme ja kui sul on pikemat aega unepuudust, siis võib see põhjustada mitmeid tõsiseid tervisehädasid. Mõned elustiilimuutused aitavad paremini magada ja kaotatud unetunde aegamisi tasa teha.

Kui kannatad unepuuduse käes, siis kõigepealt tuleks kindlaks teha, miks sa ei saa piisavalt magada. Stressist ja teistest suurtest muutustest tingitud unepuudus on normaalne, kuid krooniline unepuudus võib olla märgiks, et sind vaevab mõni tõsisem tervisemure ja tasuks pöörduda arsti poole, kirjutab Healthmeup.com.

Kui magad ööpäevas vähem kui seitse tundi, tõstab keha kortisooli, veresuhkru ja insuliini taset. Seetõttu suureneb su söögiisu ja keha hakkab rasvu kinni hoidma. Magamise ajal keha tervendab ennast ja kui me ei saa piisavalt magada, mõjutab see meie tujusid, otsustus- ja keskendumisvõimet. Krooniline unepuudus põhjustab ülekaalulisust ja diabeeti.

Järgnevalt on välja toodud kümme lihtsat nippi, kuidas paremini magada.

1. Aroomiteraapia lavendliga. Lavendlilõhn leevendab stressi ja ärevust ning aitab paremini uinuda. Teadlased on kindlaks teinud, et lavendel aeglustab südametööd, aitab lihastel lõdvestuda ja kiirendab uinumist.

2. Magneesium. Uurimused on tõestanud, et magneesiumi tarbimine aitab paremini magada. Magneesiumit on näiteks kõrvitsas ja spinatis. Vajadusel võib võtta ka magneesiumiga toidulisandeid.

3. Väldi äratuskella. Kella tiksumine ja pidevalt aja jälgimine võib tekitada stressi ning muuta uinumise raskemaks. Kui äratuskell on voodist kaugemal, siis on ka ärkamine lihtsam, sest pead kella kinni vajutamiseks voodist tõusma.

4. Kummelitee. Kummelitee aitab uinuda, vähendab stressi ja ärevust, seega võiks seda juua enne magamist.

5. Toatemperatuur. Magamistoa temperatuur peaks jääma vahemikku 20-23 kraadi, sest see on magamiseks kõige ideaalsem temperatuur.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

6. Tee uinak. Maga pärastlõunal 15-30 minutit, et puhata ja öösel paremini magada. Ära ületa 30 minuti piiri, muidu võib olla raske õhtul uinuda.

7. Rahulik magamistuba. Soeta mugav madrats, korralikud padjad ja voodipesu. Kardinad peaksid olema piisavalt paksud, et tänavavalgustus sind ei häiriks. Eelista magamise ajaks mugavaid ja pehmest materjalist rõivaid.

8. Käi duši all. Kuum dušš aitab kiiremini uinuda. Muutused kehatemperatuuris mõjutavad seda, kui kiiresti suudab keha end magamiseks ette valmistuda. Lõõgastu õhtul vannis ja lisa vanniveele paar tilka lavendliõli.

9. Väldi elektroonikat. Lülita elektroonilised seadmed välja vähemalt pool tundi enne uneaega. Kunstlik valgus, mis tuleb telerist, telefonist või sülearvutist, häirib meie unemustreid.

10. Rahustav muusika. Kuula klassikalist või rahulikku muusikat, mis aitab lõõgastuda ja soodustab uinumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles