Kofeiin mõjutab lapsi rohkem kui meile mõelda meeldiks

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogid.
Energiajoogid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kofeiini sisaldavaid karastusjooke ei ole soovitav lastele pakkuda. Eriti halvasti mõjuvad need teismelistele poistele, vahendab Parenting.com ajakirjas Pediatrics avaldatud uuringut.

Uuringus osales 95 erinevas vanuses last. Teadlased leidsid, et 8-10-aastaseid lapsi mõjutas kofeiin samamoodi, kuid teismeliste puhul ilmnes erinevus. Nimelt mõjub kofeiin teismelistele poistele tugevamalt kui tüdrukutele, tõstes oluliselt vererõhku ja südamelöögisagedust. Uurijad usuvad, et põhjus võib peituda hormoonides, kuid selle nimel peab tegema lisateste.

Veel leiti, et kofeiini mõju tüdrukutele sõltub osalt menstraaltsüklist: südamelöögisagedus väheneb selle tarbides rohkem tsükli viimases osas ja vererõhk tõuseb rohkem tsükli esimeses pooles.

Peamiselt saavad lapsed kofeiini magusatest limonaadidest, kuid viimaste aastatega on oluliselt suurenenud ka energiajookide tarbimine. Probleem on tõsine, sest hiljutine uuring näitas, et lapsed ei tohiks üldse kofeiini tarbida.

Kofeiini ülestimulatsiooni mõjude alla kuuluvad näiteks vererõhu ja südamelöögisageduse tõus, ärevus ja unetus.

Peale limonaadi ja energiajookide võivad lapsed kofeiini sisse süüa ka kakao, šokolaadi, šokolaadijäätise ja tee või teejookidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles