Grilli kanamaksa
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Proovige muule vahelduseks hispaaniapärases mee-šerrimarinaadis maitset kogunud kanamaksa grillida, pakub Pille Petersoo.
Pärast pikka, külma ja lumerohket talve on eestimaalasi õnnistatud kuuma, kuiva ja päikeseküllase suvega.
Erinevad külmsupid, värsked salatid, puuvilja- ja marjadesserdid, kamajoogid on suvisel ajal tänuväärsed road, mis valmivad vähese vaevaga ning nõuavad minimaalset pliidi ees askeldamist.
Sel korral tahaks anda ühe lihtsa ja omapärase grillroa ning sinna kõrvale sobiva salati retsepti.
Grillitud kanamaksavardad
Hispaaniapärases mee-šerrimarinaadis maitsestunud kanamaks valmib kuumade süte kohal kiiresti ja toob vaheldust tavapärasele šašlõkile. Kanamaks on meie kauplustes enamasti müügil sügavkülmutatud kujul poolekilostes pakkides.
Neljale
• 500 g kanamaksa
Marinaadiks
• 2 hakitud küüslauguküünt
• väike kimp hakitud peterselli
• 3–4 sl kuiva šerrit
• 3–4 sl oliiviõli
• 2 sl vedelat mett
Maitsestamiseks
• soola-pipart
Tõsta kanamaks eelmisel õhtul sügavkülmast külmkappi aeglaselt sulama. Nõruta sulanud kanamaks hoolega, lõika maksatükid pooleks.
Sega marinaadiained omavahel, kalla kanamaksale. Lase vähemalt pool tundi maitsestuda.
Lüki kanamaks grillvarrastele – kui kasutad nt bambusevardaid, siis leota neid esmalt pool tundi külmas vees. Grilli kanamaksavardaid kuumade süte kohal või siis 200-kraadise ahju ülaosas umbes viis minutit aeg-ajalt keerates.
Kanamaks peaks jääma seest õrnalt roosakas. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri.
Soe tomati-sibulasalat
See retsept pärineb Kanaari saartelt.
Neljale
• 3–4 suurt küpset tomatit
• 2–3 suurt punast sibulat
• 2 sl oliiviõli
• 1 sl palsamiäädikat
• soola-pipart
Koori sibulad ja lõika õhukesteks viiludeks. Kuumuta paksupõhjalisel pannil õli, lisa sibulaviilud ja prae tasasel tulel aeg-ajalt segades umbes kümmekond minutit, kuni sibulad pehmenevad. Maitsesta palsamiäädika, soola ja pipraga.
Lõika tomatid õhukesteks viiludeks ja laota salativaagnale. Tõsta keskele praetud sibulasegu. Serveeri.