Väikestele printsessidele

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võlumets
Võlumets Foto: Jaan Heinmaa / «Printsessi kokaraamat»

Pere kõige väiksematele meelepäraseid ja vallatuid suveampse teha polegi tegelikult teab mis kunsttükk, selgub Tiina Kruusi ja Hanne Paljaku kirjutatud-seatud trükisoojast «Printsessi kokaraamatust».

Kui plaanite laste sünnipäevapidu, piiluge väikeste tüdrukute lemmikvärvi roosaga looritatud raamatusse – saate innustust ja ideid, kuidas kõige argisematest toiduainetest ning pealekauba veel lihtsal moel sünnivad peolauale imetabased ja ahvatlevalt värviküllased lastetoidud.

Muidugi, krapsakamad väikesed inimesed saavad mõne suutäiega ka ise toime või olla abiks, liiati on seal neile vahvat lugemist Miast ja tema mänguasjadest Kaisukarust, Klotsmehest, Kiikshobust jt, kes kõik tüdruku sünnipäevapeoks oma retseptid välja käivad – küll kübarakooki jäätisetäidisega või trips-traps-trulli võileibu. Rääkimata sellest, et retseptilehekülgi ehivad Marju Tammiku vahvad nukumeelsed joonistused.  

Kõik alljärgnevad retseptid pärinevad «Printsessi kokaraamatust».

Jäätiseüllatus

12 portsjonit

•    1 l vanillijäätist
•    150 g roosasid ja valgeid beseesid
•    2 karpi väikseid südamekujulisi (kummi)komme

Kaunistamiseks

•    nööbikesi, piparmündikomme, viiludeks lõigatud ümmargust vahukommi, kommilinti või muud, mida vaid soovid

Aluseks

•    1 vahvlileht või 6–8 küpsist

Kata keeksivormi või muu väiksema koogivormi põhi säilituskilega – nii saad jäätisetordi hiljem kenasti vormist välja. Lase jäätisel umbes 10 minutit või pisut kauem toasoojas pehmeneda.

Tõsta jäätis kaussi ning sega purustatud-tükeldatud beseede ja kommisüdametega. Lao mõnest kommist kilele kena muster ja tõsta peale beseedega segatud jäätis. Vajuta tulevane tort pealt siledamaks ning kata vahvlilehe või küpsistega. Tõsta sügavkülma vähemalt 3 tunniks tahenema.

Võta vorm 10 minutit enne serveerimist sügavkülmast välja. Kopsa selle sisu kummuli taldrikule ja eemalda kile. Kaunista soovi korral lisaks kommidega.

Laste sushi

12 tükki

•    4 viilu täisteraröstsaia
•    3 sl meelepärast toorjuustu
•    100 g peeneks hakitud sinki, suitsukana või tuunikalakonservi
•    1 väike avokaado
•    1 porgand

Lõika röstsaiaviiludelt koorik ära ja rulli viilud tainarulliga õhukeseks. Koori avokaado, eemalda seeme, lõika jämedateks ribadeks. Koori porgand, riivi peenelt.

Määri saiaviilule toorjuustu ning lao täidiseaineid peale nii, et saia ühest servast jääks sentimeetri jagu katteta. Rulli viilud suunaga sentimeetrise tühja riba poole nii tihedaks rulliks, kui saad. Vajadusel kinnita kokteilitikuga. Lõika iga rull kolmeks sushilaadseks suupisteks.

Baleriinide jäätis

6 sööjale

•    300 ml maitsestamata jogurtit
•    3 banaani
•    3 sl tuhksuhkrut
•    2 tl vanillisuhkrut

Värviks ja maitseks

•    1,5–2 dl külmutatud maasikaid, vaarikaid, mustikaid või teisi marju

Tükelda ja sügavkülmuta banaanid. Aseta kõik ained, ka külmunud banaanitükid, köögikombaini ning mikserda kiirelt ühtlaseks jäätiseks. Serveeri vahvlitopsis või tassikesest vahukoore ja valge šokolaadi puistega. 

Võlumets

1 kandikutäis

•    3–4 topsi eri värvi ja maitsega dipikastmeid
•    1 brokoli
•    1 lillkapsas
•    300 g porgandeid
•    peenikesi suitsuvorste
•    soolaseid kõrsikuid

Tõsta lusikaga või lase läbi tordipritsi dipikastmetest kandikule «teed» ja «mäed». Tükelda brokoli ja lillkapsas õisikuteks, lõika porgand viiludeks või pulgakesteks. Lao kandikule kastmemägedele ja teedele brokolist ning lillkapsast «puud-põõsad». Porgandist, suitsuvorstist ning soolastest kõrsikutest saad teha aiad, teed ja sillad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles