Neli head põhjust eelistada valgurikast toitu

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaalustalla.ee blogis on kokkuvõtlikult kirjutatud valgurikka toidu kasulikest mõjudest tervisele.

1. Valk kustutab hästi nälga

Sarnaselt süsivesikutele vallandab valgu tarbimine meie kehas insuliini, mis edastab omakorda signaali, et toit on saabunud ning näljatundele võib piduri peale tõmmata. Erinevalt aga süsivesikutest ei mõjuta valk niivõrd suures mahus veresuhkru taset, mis tähendab, et puudub nn jojo-efekt, mis veresuhkru kõikumisega nälja uuesti tagasi tooks.

2. Valk hoiab kõhu kaua täis ning aitab põletada kaloreid

Eelmises punktis ütlesime, et valk võtab hästi näljatunde ära, kuid lisaks sellele hoiab valk näljatunde ka pikemat aega eemal. Seda seetõttu, et valk seedib kauem kui teised toitaineid. Lisaks kulub valgu seedimisele kõige rohkem energiat. See aga tähendab, et kuni veerand valgu poolt antavatest kaloritest võib kuluda tegelikult tema seedimisele (võrreldes umbes 10 protsendiga süsivesikute puhul). See aga tähendab, et valgurikka dieedi puhul pole vaja kaalutõusu nii väga karta.

3. Valk hoolitseb meie lihastoonuse eest

Meie lihasrakud vajavad valku, et taastuda koormusest ning kasvada tugevamaks, suuremaks ja ilusamaks. Valgud töötavad nii ehitusmaterjalidena kui ka töödejuhatajana, mis annab signaali lihastes muutusi esile kutsuda. Lisaks osaleb valk praktiliselt kõikides keharakkudes ehitustöölisena, tagades tugevad luud, kõhre, naha, juuksed, küüned jne.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

4. Valk hoiab meid ärksana

Valgus leiduvad mitmed aminohapped nagu näiteks türosiin, mis aitab sünteesida meie ajus ärkvelolekuhormoone – adrenaliini, noradrenaliini ja dopamiini. Tänu nendele võimendub meie kehas rasvade põletamine ning neist saadav energia muudab meid tegusaks. Stress langeb ning me tunneme end võimekamalt. Kõigele lisaks oskab meie keha ka valke energiaks kasutada, seega pole energiapuudust vaja karta.

Keskmine inimene, kes ei tegele spordiga, võiks tarbida 1-1,5 g valku kehakilo kohta. Sportlike inimeste puhul võiks see number olla pigem 1,5-2 g kehakilo kohta. Lihasmassiga seotud ekstreemsuste puhul nagu näiteks kulturism, võivad teatud olukordades soovituslikud kogused olla veel kordades suuremad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles