Kaheksa vestlust seksist, mille iga paar peaks ette võtma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seks pole suhtes tabuteema. Vastupidi, sellest peabki rääkima, ja ausalt.

Joseph Grenny oli kaasautoriks uuringus, millest selgus, et paarid, kes oskavad keerukatel teemadel suhelda, on kümme korda suurema tõenäosusega õnnelikud kui need, kes neid teemasid väldivad. «Kõigest käputäis vestlusi aitavad oluliselt kaasa suhte tugevusele ja kestvusele,» sõnas Grenny Woman’s Dayle. «Seksuaalne lähedus on selle väikese nimekirja tipus.»

Loe edasi lähemalt, millised teemad partneriga ette võtta ja kuidas neile läheneda, et hiljem huvitavamate asjadega edasi tegeleda.

Piirangud. Kui sa ei taha end tabada ebamugavast olukorrast, peate piirid paika panema. Võib ju olla, et avastate eksperimenteerides midagi huvitavat, aga kui te enne sellest ei räägi, võib see lõppeda suure põrumisega. Kui teile meeldibki piire katsetada, pange paika turvasõna, mis pole seksiga seotud, et kogemus oleks mõlemale tore. Et piirangutest juttu teha, rääkige kumbki teineteisele, mida erilist teile meeldiks proovida. Halvimal juhul jääbki su mõte ainult mõtteks, parimal juhul on partner sellega nõus. Seega pole kaotada midagi.

Rutiin. Seksuaalsuhtes on mustrite tekkimine tavapärane. Seda eriti siis, kui paaril on juba alguses välja kujunenud väga tugev arusaam sellest, mis on «normaalne» või kui seksuaaltervisest teatakse väga vähe, mis jätab erootilisteks valikuvõimalusteks napilt ruumi. Kui seks on muutunud ühekülgseks, võib abi olla seksuaalterapeudiga vestlemisest või asjakohase kirjanduse lugemisest.

Häired. Enneaegne seemnepurse ja võimetus orgasmi saada on mõlemad väga tundlikud teemad. Suurem osa naistest ja meestest ei taha neil teemadel voodis rääkida ja polegi vaja. Kui probleem on püsiv, võiks seda arutada muul ajal ja teises kohas kui voodis. Toeta meest ja ütle, et tead, kuidas pinge võib mõnikord enda vastu töötada. Koos saate te sellest üle. Tore, kui mees jääb nõusse. Kui ei, siis jäta ta rahule, aga vähemalt tead, et oled seda teemat maininud ja jäänud seejuures toetavaks. Harvemate olukordade puhul võid paluda tal vahekorra ajal sulle keskenduda, et ta ei tunneks endal liiga suurt tähelepanu ja pinget. Kui probleemiks on hoopis see, et sa ei saa orgasmi, palu mehel aeglasemalt toimida või ütle, et sul oleks vaja pikemat eelmängu.

Turvalisus. Pole üldse oluline, kui palju partnereid kummalgi varem on olnud, HPV ja teised viirused nakkavad sama kergesti kui tavaline nohu. Kindlasti peab vahekorra turvalisusest rääkima enne esimest korda. Seda ei tohi häbeneda. Kui pelgad küsida, alusta ise juttu ja ütle, mida rasedusest hoidumiseks teed. See on sinu keha ja selle hoidmine ei kuulu tingimisele.

Monogaamia. Ära eelda midagi. Kui te pole selgelt välja öelnud, mida oma suhtelt ootate, ei saa sa olla ka kindel, et partner kellegi teisega ei maga. Kuidas see teema väärikalt üles võtta? Delikaatseks vestluseks võiks olla hea paik, soovitavalt teie kummagi kodu või hämar kohvik. Kindlasti ei tohiks sel teemal rääkida siis, kui olete joonud.

Ajastus. Kas sul on praegu seksituju? Aga nüüd? Kui üks on hirmsasti tahtmist täis, aga teine tuleb talle ainult kohusetundest vastu, siis ei ole vahekorrast midagi head loota. See pole kummalegi nauditav ja tekitab partneri suhtes vastumeelsust. Kui sa ei taha parasjagu seksida, aga ei taha ka jätta muljet, et sa seda hiljem ei soovi, on soovitav partnerit õrnalt puudutada, naeratada ja öelda, et oled seksiks valmis mõni teine kord. Kui lepite kindla aja kokku, siis ära murra oma lubadust.

Tagasiside. See kõlab ehk ebaloomulikult, aga te peate arutama, mis teid erutab. Su partner ei ole mõtetelugeja. Alusta vestlust näiteks väitega, et mõtled mõnikord seksist asju, mida sa kunagi välja ei ütle. Sealt edasi piisab tavaliselt ettepanekust, et võiksite sel teemal pikemalt rääkida. Vahekorra ajal näita häälitsuste ja kehakeelega välja, mis sulle meeldib, et partnerit julgustada.

Planeerimine. See võib kõlada kui romantikatapja, kuid tegelikult peaksid paarid omavahel arutama, kuidas kiiresse elutemposse rohkem seksi mahutada. Samas on oluline kvaliteet, mitte kvantiteet. Rääkige omavahel, kui sagedasti kumbki seksida sooviks ja millal ta seda enim eelistaks, et leiaksite kompromissi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles