Kas kaalulangetaja võib süüa kartulit?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaalustalla.ee blogis on võetud luubi alla Eestis üks levinuim toiduaine, kartul.

Kartul on olnud eestlaste toidulaual au sees juba väga pikka aega, kuid viimasel ajal on tekkinud kartuli kohta just noorematel inimestel palju küsimusi. Meedia pommitab läbisegi erinevaid infokilde igasse suunda ning ühte ja teist on ka kartuli kohta teele saadetud.

Lihtne küsimus on, et kas kartul on endiselt au sees ning kas see võib olla osa tervislikust toitumisest, kaalu langetamisest ning dieedist?

Lühike vastus on JAH!

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Ka tänapäevaste teadmiste raames on kartul endiselt väärtuslik toit ning mis paljudele veelgi tähtsam, ka äärmiselt odav toiduaine. Lisaks tooksin välja ka selle, et kartul on tegelikult justnimelt kaalulangetajatele väga mõnus valik.

Tõsi ta on, et kartul sisaldab enamuses süsivesikuid, kuid selles pole ju tegelikult mitte midagi halba. Täpsemalt vaadates on aga selge, et kartul on üldjuhul küllaltki toitainete vaene, sest koosneb suures osas veest. See aga tähendab, et isegi suur kogus kartuleid, mis kõhu kenasti punni ajavad, sisaldab tegelikult küllaltki vähe energiat (ca 85 kcal 100 g kohta, mida on ligi 4x vähem kui riisis või makaronides). Lisaks on kartulis päris hea kogus kiudaineid, mis parandavad seedimist ning panustavad veelgi enam täiskõhutunde tekkimisse. Abiks tuleb kindlasti ka väikene kogus valku, mis kartulis leidub.

Seega kindlasti sööge terviseks!

Negatiivse poole pealt tuleb välja tuua, et kartul on tärkliserohke ning mõne inimese seedesüsteem võib olla sellele tundlik. Kui kartulirohked toiduvalikud tekitavad ebamugavust, siis tasub mõelda koguste vähendamisele.

Kindlasti tasub märkida ka seda, et palju valgust saanud kartulimugulad võivad hakata muutuma roheliseks (sageli juba põllul kasvades) ning toodavad endas mürgist ainet – solaniini. Seega kartulit valides välistage alati rohekad mugulad. Kartuli säilitamine võiks toimuda kindlasti pimedas ja pigem jahedas kohas.

Kokkuvõttes on seega paar asja, millele tähelepanu pöörata, kuid sellegipoolest saame endiselt väita, et kartul on üks hea toiduaine ning võimaldab toidulauda palju mitmekülgsemaks ja ka maitsvamaks muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles