Lugeja küsib: miks mu laps üldse süüa ei taha?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MedioImages/Corbis

«Jääb mulje, et lasteaialastel on söömise ja mittesöömise perioodid. Aga kas on normaalne, et mu koolieelik ei söö peaaegu midagi?» küsib murelik vanem Emmede Klubis.

Vastab lastearst Anna Birka

Kui laps kasvab normaalselt, on tõenäoline, et kõik on hästi. Isegi kui sulle tundub, et ta ei söö selleks piisavalt. Selles vanuses on lapsel keeruline rahulikult istuda ja süüa, nad võivad olla söögi koha pealt üsna valivad.

On loogiline, et vanemad üritavad last sööma ärgitada, aga see ei ole vajalik. Mida rohkem ema teda sööma sunnib, seda rohkem vastupanu laps osutab. Vastupidi, sööge ise tervislikke toite ja näidake talle head eeskuju ja lubage lapsel ise valida, kui palju ja mida ta sealt süüa tahab. Vanemad ei peaks muretsema. Praktika näitab, et olenemata kehvast isust saavad lapsed valdavalt siiski kõik vajalikud toitained kätte.

Oluline näitaja on siinkohal lapse kasvamine. Kui laps kasvab ja tema kaal suureneb, saab ta toidust piisavalt kaloreid ja toitaineid kätte.

Järgmisel arstivisiidil palu oma arstil hinnata, kas lapse areng vastab vanusele ja kas ta pikkus ja kaal on ka normis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles