Inspireeriv lugu: noor naine kaotas 13 kuuga üle 60 kilo

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

29-aastane Andie Mitchell ei mäleta oma noorusest aega, mil ta polnud oma tutvusringkonnas kõige suurem tütarlaps. Tema lapsepõlv oli mõnevõrra keeruline: Andie isa armastas alkoholi ja suri, kui tüdruk oli 12-aastane. Stressi ja sageli ka igavuse tõttu otsis Andie lohutust maiustustelt.

Lisaks sellele, et tüdrukule meeldis sageli süüa magusat, ei rõhutatud tema peres ka sellele, et toiduportsjonid ei tohiks olla liiga suured ning et sööma peaks ka puu- ja juurvilju. Samuti ei teadnud tüdruk noorena seda, et igavuse tõttu ei tasuks süüa. «Ma sõin seda, mida tahtsin täpselt siis, kui tahtsin,» ütles Andie Mitchell intervjuus Woman's Health Magazine'ile.

Trennidest proovis Andie kooliajal jalgpalli ja lacrosse'i, kuid kumbki treening ei võitnud tema südant. «Kui sa oled ülekaaluline, siis on raske mängida meeskonnamänge, sest sulle tundub, et sa oled nagu vaateaknal,» selgitas naine. Ülikooli ajal käis Andie aeg-ajalt jooksmas ja kasutas mõnikord ka treeningmasinaid, kuid andis kiirelt alla. Pärast teist ülikooliaastat kaalus 20-aastane naine 121 kilogrammi.

Muutus

Pärast teist ülikooliaastat otsustas Andie liituda kaalulangetust toetava organisatsiooniga. Kui noor naine astus esimest korda kaalule, tabas teda šokk, sest kaal näitas suuremat numbrit, kui Andie oli eelnevalt arvanud: peaaegu 135 kilogrammi. Ent kaalunumber polnud see, mis teda kõige rohkem üllatas. Suurimat muret tekitas naisele fakt, et ta oli terve elu vaid kaalus juurde võtnud ja kui ta kohe midagi ei muuda, siis läheb ta keha vaid suuremaks.

Andie võttis vastu otsuse hakata kaalus alla võtma. Esimese asjana loobus ta oma lemmikutest maiustustest, snäkkidest ja limonaadist. Ta lisas oma menüüsse näiteks maitsestamata jogurti ja palju puu- ja juurvilju. Naine tunnistas, et tal oli raske kontrollida oma magusaisu, kuid samas ta teadis, et peab õppima elama ilma magusata, kui tahab kaalus alla võtta. 

Andie Mitchell ei loobunud kõigist oma lemmiksöökidest. Üheks tema suurimaks lemmikuks oli alati olnud vürtsika kanaga pitsa. Pitsa asemel hakkas naine valmistama vürtsika kana rulle. Tema sõnul on see versioon parem, sest tal on lihtsam jälgida, kui palju ta neid sööb. «Mulle on söögitegemine alati meeldinud ja ma hakkasin taipama, et leidub mitmeid viise, kuidas muuta oma söök tervislikumaks ilma, et selle maitse oluliselt muutuks,» ütles Andie.

Noor naine hakkas ka trenni tegema, kuigi see polnud sugugi lihtne. Kui ta alustas trenni tegemisega, käis ta samal ajal ka täiskohaga tööl ning oli päeva lõpuks täiesti läbi. «Mind pani imestama, kuidas inimesed suudavad pärast tööpäeva leida energiat veel trenni jaoks,» meenutas Andie. Kuid kickboxi ja fitnessi treeningud motiveerisid teda iga kord veidike rohkem pingutama. «Ma tundsin, et kui ma olen juba üle treeningsaali ukse astunud, siis ootab mind ees hea trenn. Ma pidin sundima end lihtsalt kohale minema,» lausus naine.

Andie käis nädalas neli korda trennis, kuid see tähendas, et tal oli vähem aega oma sõprade jaoks. «See olukord oli veider, kuid ma tahtsin nii väga tervislikult elada, et ma jäin oma plaani juurde.» 13 kuuga aitas uus eluviis naisel vabaneda enam kui 60 kilost.

Tasu

«Kaalus alla võttes muutusin järjest tugevamaks ja mõistsin, et suudan kõigest jagu saada. Need tunded mõjutasid ka teisi asju mu elus ja ma julgesin proovida uusi asju, mis tõmbasid mind mu mugavustsoonist välja,» sõnas Andie. See julgus inspireeris teda looma ka kokandusblogi. Tänu blogile on naine kirjutanud raamatu oma kaalulangetusest ja retseptidest. «Kui ma poleks alla võtnud, poleks ma iialgi ka seda blogi loonud.»

Kaalu kaotades õppis naine paremini toime tulema ka erinevate takistustega elus, ta ei otsinud enam toidult lohutust. Selle asemel, et raskel ajal midagi süüa, suhtleb Andie hoopis pere ja sõpradega või läheb stressi maandamiseks jalutama. «Ma tunnen, et mu elu on niivõrd rikkalik ja kõik ei keerle enam ümber toidu,» ütles ta.

Andie nõuanded:

1. Ära karda, et jääd millestki ilma. «Mul oli raske minna trenni, selle asemel, et sõpradega aega veeta. Aga ma pidin mõtlema oma tervisele. Sa pead oma eesmärke silmas pidama. Ainult sina saad end muuta ja trenni teha. Sa pead tegema seda, mis on sinu jaoks parim, hoolimata sellest, mida teised teevad.»

2. Loe toitumise kohta. «Oluline on olla teadlik tervislikust toitumisest, kaloritest ja toiduportsjonite suurusest. Mitte selleks, et kaloreid lugeda, vaid selleks, et kindlaks teha, milliseid vigu sa oled siiani teinud. Sel viisil on lihtsam alla võtta.»

3. Võta üks päev korraga. «Keskendu iga päev sellele, et sööksid õigesti ja teeksid trenni. See ei koorma sind nii palju, kui pidevalt mõtlemine, milline on su ideaalkaal, milleni peaksid jõudma. Kui sa ei suuda täna kõike ideaalselt teha, ära muretse selle pärast. Võta üks päev korraga ja anna endast parim.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles