Viis asja, mida rase naine ei taha sünnituse kohta kuulda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapseootel naiste ümber tabab kõrvalseisjaid mõnikord verbaalne kõhulahtisus ja paljud ei anna endale aru, millest nad räägivad. Kui on oht, et võiksid taktitundetusest oma sõbrannat riivata, pane tähele, milliseid teemasid võiksid tema kuuldes vältida.

«Sünnitus on valus.»

On väga väike tõenäosus, et keegi on suutnud niimoodi üles kasvada, et poleks kordagi kuulnud sellest, kui valus sünnitamine on. Eriti ei tasuks seda eeldada naisest, kel on juba suur kõht ees. Seega pole mingit mõtet rääkida talle sellest, kui valus kogemus see võib olla ja millise piina sa ise sünnitades üle elasid. Ta juba teab. Võib-olla ootab ta oma sünnitust suure elevusega ja usub, et talub valu hästi, aga kui kõik tema ümber rõhutavad, et sünnitamine on väga valus, jõuab ta enne tähtsat sündmust end korralikult üles kruttida. Hirm valu ees teebki sünnitamise valusamaks ja ebameeldivamaks. Jutud valust ei aita tal selleks paremini valmis olla, vaid teevad olukorra ainult hullemaks, kirjutab BellyBelly.

«Sa võid kakada.»

Sünnitamine on imeline ja intensiivne ürgne kogemus, aga millegipärast tahavad paljud teada, kas naine sünnituse ajal roojas. Jah, seda juhtub sageli, aga rasedal ei ole vaja selle pärast põdeda. Sünnituse ajal ei ole see enam üldse teema, mille pärast end vaevata.

«Sa vajad epiduraali.»

Teiste naiste sünnituskogemusest võib olla mõnikord palju abi, aga teinekord võivad need olla ka liialt piiravad. Kui lapseootel naine räägib, et tahab ilma valuvaigistiteta sünnitust, pole mõtet rääkida talle sellest, kui väga sulle epiduraalanesteesia meeldis. Pealegi on iga sünnitus erinev ja pole võimalik ette ennustada, kuidas see temal kulgeb.

Õudusjutud

Enne sünnitust näevad vaesed lapseootel naised üllatavalt palju vaeva, et vältida õudusjutte sünnitamisest. Millegipärast arvatakse ikka, et rasedale hirmsasti meeldib kuulda, kui halvasti kellelgi sünnitusel läks. Uskumatult pikad sünnitused, rebendid, komplikatsioonid ja järsud sekkumised – rase naine ei taha kuulda kõiki neid hirmsaid jutte, mis sa kuskilt kõrva taha paned. Tal on isegi palju, mille pärast muretseda.

«Küll sa ära tunned, kui sünnitama hakkad.»

Selles lauses pole midagi julgustavat ja ei maanda raseda ärevust eesootava sündmuse suhtes. Paraku öeldakse seda talle üsna tihti, mis sest, et isegi teist ja kolmandat korda sünnitavad naised ei pruugi sünnituse algust kohe ära tunda. Nii ei ole mõtet esmasünnitajale öelda, et ta saab kohe aru, millal oleks aeg haiglasse minna. Kui sa ei oska tema küsimusele täpselt vastata, räägi anekdootlik lugu sellest, kuidas sa ise aru said, et nüüd on aeg minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles