Sügisesed toiduained, mida tasuks panna smuuti sisse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suvel saab aiast palju värsket kraami, mida smuuti sisse panna. Kuid ka sügisel leiab aiast ja metsast palju kasulikke vilju ja marju, mis sobivad kenasti hommikusmuuti sisse.

Daily Makeover pani kirja neli sügisandi, mis sobivad hästi smuutidesse.

Õunad

Öeldakse, et päevas ühe õuna söömine aitab vältida arsti juures käimist. Meditsiinitöötaja Michele McRae on selle väitega igati nõus: «Õuntes on palju flavonoide ja rikkalikult C-vitamiini. C-vitamiin ja flavonoidid on kui antioksüdandid, mis aitavad organismis neutraliseerida kahjulikke vabu radikaale.» 

Jõhvikad

Jõhvikates on palju C-vitamiini ja kiudaineid. Kui rääkida jõhvikate võimest võidelda erinevate haigustega, ütles Porter, et uurimuste järgi on jõhvikad kõikidest marjadest, puu- ja juurviljadest kõige tõhusamad. Jõhvikas sobib hästi tsitruseliste ja ingveri või ananassi ja õunaga. 

Granaatõun

Toitumiseksperdid on ammu nimetanud granaatõuna üheks parimaks antioksüdantide allikaks, kuid vähem on teada see, et granaatõuntes on ka palju kiudaineid. Sobita granaatõun kokku näiteks kookosvee ja jõhvikatega.

Kõrvitsaseemned

Kõrvitsaseemnetes on valke, B-, E- ja K-vitamiini, tsinki, fosforit, magneesiumi, rauda ja vaske. Kõrvitsaseemnete õrn maitse muudab need pisikesed abimehed heaks lisandiks igale söögile. Kui valmistad smuutit, lisa sinna umbes peotäis seemneid.

Maitse lisamiseks:

Ingver

«Ingver stimuleerib seedimist ja parandab vereringet,» sõnas McRae. Lisaks pakub see leevendust väsinud lihastele, täidab kõhtu, põletab rasvu ja aitab reguleerida veresuhkru taset. Ingver sobib hästi õuntega, banaaniga, muskaatpähkli ja jogurtiga.

Kaneel

«Pool teelusikat kaneeli päevas aitab vähendada halva kolesterooli taset ja tasakaalustab veresuhkrut, mis on väga hea kaalulangetuseks,» ütles toitumisekspert Jordan Porter. Kaneel on ideaalne kaaslane erinevatele piimatoodetele ja muidugi õuntele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles