Lugeja kirjutab: 10 nippi, kuidas raha kokku hoida

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koguda saab ka hoiupõrsasse.
Koguda saab ka hoiupõrsasse. Foto: SCANPIX

Naine24 lugeja kirjutab, et on harjunud planeerima ja peab end mõnikord isegi koonerdajaks. Tänu sellele on tal aga varrukast võtta häid säästmisnippe, mida teistegagi jagada.

Sõbrannad heidavad minu planeerimisharjumuse üle nalja. Ma ise pean ennast kohati koonerdajaks. See muidugi ei tähenda, et ma ei teaks, mis on impulssost (kas tänapäeval on üldse keegi sellest viimasest pääsenud?).

On kuidas on, aga kõigele sellele lisaks meeldib mulle nõu anda. Siin siis mõned soovitused raha ja kokkuhoiu teemal.

1. Kui sa tahad teada, kui palju ja millele sa tegelikult kulutad (kui sa ikka tõesti oled valmis tõde teadma!), siis märgi oma kulutused üles.

Üks lihtne viis selleks on maksta teatud aeg kõik ostud kaardiga ja vaadata pärast pangaväljavõtet.

2. Koosta lihtne eelarve. Sa ei pea seda tegema ülitäpselt. Piisab, kui märgid üles kululiigid. Selleks on tänapäeval ka arvukalt nutikaid abimehi. Minule meeldib tavaline Exceli tabel.

Ühes veerus kulutamiseks olev raha, teises kulud. Veergude summade vahe peab olema vähemalt null. Kui see jääk on negatiivne, vaatan kululiigid üle ja üritan mingit kulu vähendada.

Masendav, kui palju raha kulub juba üürile, transpordile jms. Tundub, justkui ei olekski võimalik kokku hoida! Igal palgapäeval alustan uut Exceli lehte, nii säilib ülevaade ka kuude kaupa.

3. Tee nimekirju asjadest, mida sul vaja on. Kanna seda nimekirja alati kaasas. Kui planeerid ette, saad paljud asjad osta siis, kui juhtud poes soodsat pakkumist nägema. Kui toiduõli või šampoon on otsas ja ostad selle suvalise hinnaga, võib vahe soodushinnaga olla paar eurot. Aga mõtle sellele, kui tihti ja kui palju selliseid kulutusi tekib!

4. Suuri kulutusi tekitavad väikesed tujutõstjad - tass kohvi, ajakirjad, snäkid. Ma ei ütle, et pead neist loobuma. Mõtle lihtsalt, kui palju sellistele asjadele kulutad. Võib-olla loobud neist teatud ajaks ja saad endale lubada midagi, mis sulle palju suuremat rõõmu pakub?

5. Väldi laenu võtmist, kui see on vähegi võimalik. Kui võtad, siis tutvu väga hoolikalt kuludega. Kui sul on rahaga kitsas, siis EI ole mõistlik osta diivanit või telerit järelmaksuga. Sa ei vaja seda nii palju!

6. Ära kuluta raha mõttega, et kõik teevad nii. Mõtle oma peaga. Sa arvad, et su laps vajab midagi, mis teistel on. Oled sa kindel, et ka laps tõesti nii mõtleb?

7. Sinu suhted rahaga näitavad sinu kohta rohkem kui arvad. Kui su finantsid on sassis, siis ilmselt on ka su ülejäänud eluvaldkondades palju segast. Kas poleks aeg veidi korda luua?

8. Kui palju asju sa tegelikult vajad? Rohkem asju tähendab rohkem hooldamist, koristamist jne. Tee oma elu kergemaks! Igas mõttes.

Just sellepärast tasub ebavajalikud asjad ära anda, ära visata, ära müüa. Kokkuvõttes on see säästmine. Saades aru, kui palju sul on ebavajalikku, kipud vähemalt mõneks ajaks vähem uusi asju muretsema.

9. Ära mõtle kokkuhoiust kui kohustusest. Mõtle sellest kui lihtsamast eluviisist, sest seda ta on.

10. Lõpuks on alati olemas võimalus rohkem raha teenida. Kui sul on soov seda teha, siis küllap leiad ka viisi, kuidas oma pangakontot paisutada. Edu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles