Kuidas hommikul õigesti ärgata?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõni inimene tõuseb voodist ja suudab kohe oma päevategemistega algust teha. Teisel kulub ärkamisele aga kauem aega. Paljud inimesed on hommikuti pahurad ja väsinud ning lükkavad muudkui äratust edasi, sest nad ei taha veel silmi avada. Lõpuks on kõik sunnitud voodist tõusma ja end algavaks päevaks valmis seadma.

Pikale veninud hommikune ärkamine võib aga päeva ära rikkuda, sest see mõjutab terve päeva jooksul meie meeleolu. Kui ka sina lükkad hommikuti pidevalt äratust edasi, loe järgnevaid nõuandeid, kuidas hommikuti õigesti ärgata, soovitab healthmeup.com.

  • Maga nii palju, et puhkaksid välja

Kui sa magad piisavalt ja keha saab välja puhata, siis ei tekita hommikune ärkamine probleeme, sest sa lausa tahad üles tõusta. Tänapäeval on olemas näiteks nutitelefoni rakendused, mis ütlevad sulle, mis kell tasuks voodisse minna, et su keha saaks piisavalt puhata. 

  • Motiveeri end

Enne õhtul magama jäämist kujuta ette, milline saab su järgmine päev olema ja otsusta, miks sa tahad hommikul üles tõusta. Põhjus võib olla lihtne, näiteks see, et tahad õigeks ajaks tööle jõuda või tahad enne tööpäeva algust jooksmas käia. Keskendu sellele põhjusele kohe, kui hommikul silmad avad ja märkad peagi, et nii on kergem ärgata.

  • Väldi enne uneaega elektroonilisi vidinaid

Uurimused on tõestanud, et elektroonika kasutamine enne magamist häirib ööund. Lülita teler, arvuti, telefon ja tahvelarvuti välja umbes tund aega enne uinumist. Õhtul tasuks lugeda raamatut või veeta aega perega.

  • Lase hommikupäikesel end äratada

Selle asemel, et sulgeda kardinad ja valgust magamistoast eemale hoida, jäta kardinad avatuks, et hommikul saaks päike sind üles ajada. Valgusel on kehale suur mõju ja peagi seab keha bioloogilise kella nii, et ärkaksid hommikul ilma raskusteta üles.

  • Ära karga kohe voodist välja

Kui oled peaaegu ärkvel, kogu paar minutit oma mõtteid, tee päevaks plaane ja lase oma kehal ning mõistusel täielikult ärgata. Ära hüppa kohe voodist välja, kuid ära luba endal ka liiga pikaks ajaks voodisse pikutama jääda. Joogaeksperdid soovitavad kõigepealt end küljele keerata ja alles siis tõusta, mitte selili lamades istuli tõusta, sest see võib selgroole liiga teha.

  • Pese hambaid piparmündimaitselise pastaga

Uurimused on näidanud, et piparmünt stimuleerib närvisüsteemi, tõstab energiataset ja aitab kiiremini ärgata. Harja hambaid piparmündipastaga, et tunneksid end puhta, energilise ja aktiivsena.

  • Joo ohtralt vett

Kui oled ärganud, joo suur klaasitäis vett. Vedelikutase kehas alaneb magamise ajal ja see muudab meid uniseks. Vee joomine aitab üles ärgata ja värskendab sind, lisaks aitab see kehast välja viia mürkaineid ning stimuleerib ainevahetust.

  • Ära kaldu nädalavahetusel graafikust kõrvale

Kui oled suutnud sisse seada kindla uneaja, ära luba endal nädalavahetusel sellest kõrvale kalduda. Enamik inimesi tunneb kiusatust nädalavahetusel kauem magada, kuid see häirib unerežiimi ning igal esmaspäeval peab hakkama oma keha uuesti unegraafikuga harjutama. Järgi ka nädalavahetusel oma tavapärast uneaega ja kasuta vaba aega millegi kasuliku jaoks, tee näiteks trenni.

  • Loe ajalehte

Lugemine on hea moodus hommikul oma aju äratamiseks. Kuigi võid lugeda, mida ise soovid, tasuks uurida värskeid ajalehti, sest sel viisil oled ka maailmas toimuvaga kursis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles