Kui partner soovib avatud suhet

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Su partner on käinud välja idee, et teil võiks olla avatud suhe. Kas see on kõigest lahendus suhtele, mis ei paku enam rahuldust või on see pigem «aus petmine»?

Paljud on ilmselt nõus, et petmise juures on kõige hullem asi partneri reetmine. Aga kui te olete mõlemad nõus avatud suhtega, kas teist suhet saab siis nimetada petmiseks? «Avatud suhet» defineeritakse tavaliselt suhtena, milles mõlemad partnerid on nõus, et nad võivad oma suhtest väljaspool luua seksuaalseid suhteid, kirjutab Style Caster.

Ja kuna mõlemad partnerid on sellest teadlikud ning andnud oma nõusoleku, siis ei peeta seda üldiselt petmiseks.

Mõned paarid eelistavad avatud suhet lahkumineku või lahutuse asemel, et hoida peret koos. Mõnikord on põhjuseks ka rahalised väljavaated, selgitas psühhoterapeut dr Karen Ruskin. «Levinud on ka selline stsenaarium, kus üks partneritest on armunud kellessegi teise, kuid ütleb oma kallimale, et armastab teda endiselt ega taha suhet lõpetada.»

Teisest küljest leidub paare, kes armastavad teineteist, kuid ei tunne end partneri vastu kirge. Nad tahavad, et mõlemad neist oleks seksuaalselt rahuldatud, kuid samas tahaksid nad veeta oma igapäevase elu koos, ütles paarisuhteterapeut Sari Cooper.

Kuid kas avatud suhe on parem lahendus kui lahkuminek? Paljud eksperdid on nõus, et avatud suhe pole sobilik neile, kes saavad kergesti haiget ja see peaks olema suhteprobleemide lahendamiseks kõige viimane võimalus.

«Avatud suhe nõuab palju ausust, sest see võib tekitada inimestes armukadedust. Osade jaoks sobib avatud suhe, sest see võimaldab neil inimestena kasvada, kuid teiste jaoks võib avatud suhe lõppeda emotsionaalse krahhiga,» hoiatas Cooper.

Kuigi dr Ruskin ei poolda avatud suhteid, lausus ta, et kui paar otsustab avatud suhte kasuks, peavad nad leppima kokku, millal, kus ja kellega teine paariline on koos või lepivad nad kokku, et ei räägi neist asjadest omavahel. «Mõlemad partnerid peavad mõtlema välja, milline lahendus on nende jaoks vastuvõetav ja et kokku lepitud reegleid tuleb järgida.» Kui üks partner rikub aga neid reegleid, siis seda võib pidada petmiseks.

Mida siis teha, kui partner ihkab avatud suhet? Esiteks tuleks kindlaks teha, millest on see soov tingitud ja kas partneril on vajadusi, mida sina hetkel ei rahulda, kuigi võiksid. Ruskin ütles, et sa ei pea avatud suhtega nõustuma, kui see läheb vastuollu sinu tõekspidamiste ja väärtushinnangutega. Ja ära usu ettekäänet, et «asi pole sinus, vaid minus», soovitas Ruskin, sest igal inimesel on õigus leida enda kõrvale inimene, kes jagab temaga sarnaseid vaateid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles