Ekspert jagab: 12 märki, et oled vägivaldses suhtes

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rihanna ja Chris Brown
Rihanna ja Chris Brown Foto: SCANPIX

Vägivaldse suhte eest pole meist keegi kaitstud. Need, kes pole ise sellises suhtes olnud, ei mõista ilmselt kunagi, miks keeldub mehe käest peksa saanud naine minema kõndimast või kuidas mõni naine lihtsalt ei saa aru, et mees kasutab tema kallal vaimset vägivalda.

Kui naine on korra üritanud mehe juurest lahkuda, palub mees teda tõenäoliselt tagasi ja lubab oma käitumist muuta. Kas seda tasuks uskuda? The Stir palus ekspertidel jagada märke, mis viitavad sellele, et teie suhe on endiselt vägivaldne. 

1. Kui mehel on halb päev, pead tema lähedal lausa varvastel kõndima. Koduvägivallaekspert Anita Smith ütles: «Sa pead endalt küsima: mida sa kardad, et mees võib teha?»

2. Sa võpatad, kui mees tõstab häält.

3. Sa tood ettekäändeid, kui mees teiste juuresolekul endast välja läheb. Smithi sõnul üritavad paljud naised sellises olukorras mehe käitumist õigustada, kuid tegelikult pole mõtet seda teha.

4. Ta käitub teiste inimestega vägivaldselt. «See näitab, et mehel on raskusi oma viha ja emotsioonide kontrollimisega,» sõnas Smith.

5. Näiliselt pisikesed asjad ajavad meest tohutult närvi.

6. Ta kutsub sind endiselt inetute nimedega, kuigi ta on lubanud, et ei tee seda enam. «See on verbaalse vägivalla kõige ilmselgem vorm. Ära arva, et vägivald peab olema tingimata füüsiline,» hoiatas Smith.

7. Ta tahab teada iga su liigutust ja läheb endast välja, kui sa muudad oma plaane. Smith ütles, et vägivaldsed mehed tahavad tavaliselt oma kaasasid kontrollida.

8. Kui ta saab pahaseks, võib ta mööblit lõhkuda.

9. Kuigi ta ei pruugi sind otseselt lüüa, võib ta siiski näiteks su käest haarata. Smithi sõnul pole mehel mingit õigust, miks sulle kätega kallale tulla.

10. Ta teeb sind teiste inimeste ees maha. «Ta üritab sulle piinlikkust valmistada. Mida madalam on su enesehinnang, seda suurem on tõenäosus, et sa jääd mehe juurde ja talud tema halba käitumist edasi,» lausus Smith.

11. Ta helistab pidevalt, et kontrollida, mida sa teed. «Paljud naised arvavad, et see väljendab mehe suurt armastust, kuid tegelikult pole selline asi normaalne. See näitab, et mees üritab sind kontrollida,» selgitas Smith.

12. Sa kardad teda ikka veel, kuigi oled endale korduvalt öelnud, et mees on muutunud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles