Toidud, mida naised peaksid vältima

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljudele naistele  tundub, et tervislik toitumine tähendab eelistada madala kalorisisaldusega jooke, süüa rasvavabu jogurteid ja kostitada end aeg-ajalt lihaga, et saada valku.

Naise tervise puhul peaks aga rohkem tähelepanu pöörama põletikulistele reaktsioonidele kehas, mis tekivad kehva toitumise tagajärjel. Ekspertide sõnul võivad mõned levinud väärarvamused olukorda vaid hullemaks teha ja seda eriti naiste puhul, kirjutab Fox News.

«Toidu kvaliteet mõjutab seda, kas keha satub põletikku,» ütleb dietoloog Ashley Koff, kes on kirjutanud mitu toitumisalast raamatut. Tema sõnul peitub laias laastus probleem selles, et mõned toidud soodustavad teatud hormoonide taset organismis.

Hoidu kalorivabadest limpsidest

Dieetlimonaadid võidvad ju hästi maitseda ja esialgu jätavad ka mulje, et kustutavad janu, kuid tegelikkuses ei pruugi see nii olla. «Dieetlimonaadi joomine on nagu kütuseta auto käivitamine,» selgitab Koff, et sellest saab küll erguteid, kuid toitainete puudus põhjustab energia järsku tõusu, millele järgneb ka järsk langus. Nn nullkaloritega jookides ei ole küll kaloreid, kuid need hõlbustavad kaloririkaste toitude tarbimist.

«Naised arvavad, et need aitavad kaalu langetada,» märgib ta. «Kuid tegelikult söövad nad hiljem mingit kehva kvaliteediga toitu.»

Peale selle, et dieetjookides pole kasulikke toitaineid ja need soodustavad ülesöömist, on uuringud näidanud, et need suurendavad ka põletikuohtu. «See on toitainete vältimine,» lisab toitumisnõustaja ja personaaltreener Erin Palinski-Wade. «Aja jooksul võib põletik organismis tekitada haigestumise ohtu.»

Enamasti tekib naistel isu limonaadi järgi siis, kui neil on kõht tühi või tekib tahtmine juua karboniseeritud jooki. Kunstlikult maitsestatud jookide asemel soovitab Koff süüa üks viilutatud õun maapähklivõiga või juua teed ja krõbistada sinna kõrvale peotäis pähkleid.

Kes on harjunud limonaadidega mullide pärast ja ei saa oma harjumusest kuidagi lahti, võiks segada mineraalvee värske mahlaga.

Ära näri nätsu

Suhkruvaba näts sisaldab kemikaale, mis kavaldab keha üle ja tekib mulje, nagu tarbitaks toitaineid. «Närides tekib süljevool. Sülje eraldumisel arvab keha, et on aeg süüa. Aga ega keha loll pole, ta saab sellest aru ja ärritub,» selgitab Koff, miks tekivad sageli pärast nätsu närimist puhitused. Selle asemel soovitab ta kas juua rohkem vett või närida köögivilju.

«Need, kes närivad väga tihti nätsu, teevad seda tavaliselt vee joomise asemel,» märgib ta. «Nii et pane tähele, et sul ei oleks tegelikult hoopis janu, kui nätsu suhu pistad.»

Palinski-Wade toob lisaks välja, et nätsu närijad ahmivad hingamisrütmi tõttu rohkem õhku sisse. «Närides võid neelata palju rohkem õhku kui ise arugi saad. Ma soovitan sellest harjumusest lahti saada.»

Söö rohelist ja kala

Hiljutisest Harvardi uuringust selgus, et punase liha söömine võib põhjustada naistel turseid. «Söögi kvaliteet mõjutab seda, kas keha on põletikus. Seepärast eelistan ma süüa veist, kes on söönud talle ette nähtud toitu, mitte antibiootikume või hormoone,» räägib Koff. «pööra tähelepanu nende loomade kvaliteedile ja kvantiteedile.»

Naishormoone võivad tasakaalus hoida ka lõhe ja teatud seemned, mis pakuvad sama häid või isegi rohkem toitaineid kui punane liha.

«Kui kahtled, eelista taimset toitu, mitte loomset,» sõnab Koff, kes hoiab näiteks reisides oma käekotis kanepiseemneid. «Need on väiksema tõenäosusega tervisele kahjulikud.»

Rasvavaba jogurti hullus

Ühe värske uuringu andmetel on naistel, kes tarbivad tihti vähese rasvasisaldusega piimatooteid, 85 protsenti suurem risk viljakusprobleemideks kui neil, kes tarbivad selliseid tooteid väga vähe või ei söö neid üldse.

Vähese rasvasisaldusega kunstlikult maitsestatud jogurtitel on tähtsusetu toiteväärtus. «Rasvavabad piimatooted on nagu suhkrupommid,» sõnab Koff. «Ma soovitaks süüa maitsestamata jogurtit, millele on ise midagi maitseks juurde pandud. See on parim võimalik lahendus.»

Mida lihtsam jogurt, seda paremini mõjub see tervisele.

«Kodujuustus on piisavalt kaloreid ja vähem kunstlikke lisaaineid,» lisab Palinski-Wade. «Väldi töödeldud toitusid ja loe pakendi infolehte.»

Kaltsiumirikkad toidulisandid

Ameerika Ühendriikides tarbib enam kui pool rahvastikust toidulisandeid, kuid see ei tähenda, et see oleks õige. Suhtu lisanditesse ettevaatusega, sest paljud neist sisaldavad tugevalt töödeldud koostisaineid, mis on kehvema kvaliteediga kui värskest toidust saadavad toitained. Näiteks võivad paljud toidulisandid sisaldada kaltsiumi, mida organism ei suuda seedida ja mis on toiduga märksa hõlpsamini omastatav.

«Oluline on mõelda ennekõike toidule,» räägib Palinski-Wade. «Toidus on asju, mida ei saa tablettidega asendada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles