Nippe, kuidas nahkrõivaste eest hoolt kanda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti keeles tähistab nahahooldus veidral moel ühtlasi nii kingade viksimist kui ka igapäevast kreemi näkkumäärimist. Aga ega see kahetimõistetavus tegelikult tõest kaugel polegi: ka nahast valmistatud jalatsid ja rõivad vajavad niisutamist ja puhastamist ega kannata suurtes doosides päikest. 

Näiteks tasub meeles pidada, et värvimata nahk «päevitab» samamoodi nagu inimene päikese käes, värvitud nahk aga kipub hoopiski heledamaks pleekima. Samuti ei talu märjaks saanud nahk järsku kuuma ja kuiva õhu kätte sattumist, kippudes säärastes oludes kokku tõmbama ja isegi pragunema, kirjutab Hooaeg. Tuleb ju talvisest keskküttega korterist tuttav ette küll?

Nahk hingab

Nahk on hingav materjal ja mida rohkem õhku talle ligi pääseb, seda paremini ta ennast tunneb. Sellepärast ära jäta kunagi nahast asju – eriti jalatseid – kilekotti. Kui nahk juhtub märjaks saama, siis kuivata seda pigem toatemperatuuril hea õhuvahetusega ruumis ja pikema aja vältel. Ära säilita hooaega mittesobivaid jalatseid hermeetiliselt suletuna, vaid taga ka neile õhu juurdepääs.

Nahk tahab süüa

Kuigi nahale väga juua ei meeldi, soovib ta aeg-ajalt isukalt süüa. Menüüsse kuuluvad igasugused värvilised ja värvitud kingakreemid, spetsiaalsest nahatüübist lähtuvad hooldusvahendid, katmisvahendid ja küllastavad preparaadid. Tähtis on enne uute kihtide lisamist jalats või muu nahkese hoolikalt spetsiaalse vahendiga ära puhastada. Sa ei pane ju mitu päeva järjest puhastamata näole meiki juurde?

Nahk tahab pesta ja puhata

Nahk on niiskuse suhtes tundlik ning selle värv võib veega kohtudes tundmatuseni muutuda. Seepärast tuleb naha ja vee kokkupuutel olla eriti ettevaatlik. Kõik nahatooted – kingadest tagideni – vajavad edukaks eluks spetsiaalse aerosooliga töötlemist. Niiskus on üldse naha suurimaid vaenlasi, sellepärast väldi võimaluse korral mitu päeva järjest samade jalatsitega käimist. Lisaks ohule need välja venitada ning seeläbi uhiuued villid välja teenida, kasvavad niisketes jalatsites erilise hoolega ka erinevad bakterid ning nende töö «aromaatse» tulemusega on ilmselt kokku puutunud igaüks. Veidi aitab jalatsites toimuvat kontrolli all hoida ka sisetaldade kasutamine, seda eriti kunstnahast jalavarjude puhul.

Kui nahka on vaja puhastada, tuleb selleks kasutada spetsiaalselt selleks ettenähtud seepe ja vahte, mille puhul on niiskusest tekkida võiv kahju viidud miinimumini. Samuti tuleks järgida kõiki kaasasolevaid juhiseid, et puhastamise tulemusena ei ootaks ees hoopis uue tegumoe, mustri ja lõikega aksessuaar või rõivaese.

Kohtle looma austusega

Kui sul on õnn olla lambanahkse või mõne peenemat tõugu kasuka omanik, siis ära tõtta teda viksima ega pesema. Kaine talupojamõistus ütleb, et kui ise ei oska, küsi abi. Nii ka siin – eriti kui tegemist on kogemusteta kandja või uue nahktootega, tuleks enne rahulikult sõnastada probleem ja soovitav lahendus. Omal käel erinevaid puhastusvahendeid proovides võib jõuda üsna üllatavate, aga paraku mitte just meeldivate tulemusteni.

Mõned näpunäited, mida järgides väga suurt kahju oma garderoobile teha pole võimalik.

-         Lambanahka (kas siis vaipa, mütsi või kasukat) võib esialgu lihtsalt saputada ja vajaduse korral kammida-harjata, näiteks lemmikloomade sugemiseks mõeldud harjaga. Pesta võib lambanahka ainult spetsiaalse nahaseebiga, kuivatamise ajal tuleb seda tihti mudida ja venitada, et nahk kokku ei tõmbaks.

-         Siledat nahka puhastatakse samuti spetsiaalse vahendiga, lihtsalt niiske lapp võib naha kõvaks ja kergesti purunevaks muuta. Kindlasti tuleb puhastamine viimistleda viksiga, paha ei tee ka niiskuskaitse.

-         Pööratud nahale – seemisele ja veluurile – tuleks kohe alguses pihustada niiskuse vastu kaitsvat vahendit, mis lisaks veele takistab ka mustuse imendumist. Pärast vahendi imendumist tuleks pind harjata spetsiaalse harjaga. Väiksemaid plekke võib proovida eemaldada kustutuskummiga.

-         Tekstiil kui olemuselt kareda naha sarnane materjal vajab nii niiskuskaitset kui ka mustuskaitset ning puhastamist.

-         Kunstmaterjalide puhul on heaks abimeheks vaht, mis puhastab, hooldab ja muudab veekindlaks nii jalanõud kui ka suuremad nahkesemed. Läike ja viimase lihvi lisab silikoonšvamm.

-         Kotid ja kindad on tihti valmistatud kombineeritud materjalidest. Et neist mitte ühtki kahjustada, oleks mõistlik võtta appi aerosool, mis ei kahjusta ka dekoratiivseid detaile. Puhastamiseks aga sobib hästi õrnatoimeline vaht.

Kõikide materjalide puhul veendu, et enne niiskuskaitse pealekandmist on pind täiesti puhas – muidu lukustub mustus kindlalt naha sisse!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles