Kuidas tagada beebile võrevoodis rahulik ja turvaline uni?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide laste seas juhtub päevas keskmiselt 26 võrevoodi või hälliga seotud õnnetust - kahjuks mõnikord ka äärmiselt kurbade tagajärgedega. Et sääraseid õnnetusjuhtumeid vältida ning tagada oma lapsele turvaline ning rahulik uni, võib abi olla järgnevatest ettevaatusabinõudest, mida vahendab Emmede Klubi.

Osta lapsele võrevoodi, millel on fikseeritud küljed. Näiteks on USA-s alates 2011. aastast langetatavate külgedega võrevoodite müük täiesti keelatud. Nende kasutamine kujutab lapsele muuhulgas lämbumisohtu ning on viimase kümne aasta jooksul olnud 32 surmaga lõppenud õnnetuse põhjustajateks.

Veendu, et madrats on õige suurusega. Kui võrevoodi või hälli ja madratsi vahel on kahe sõrme jagu ruumi, on madrats voodi jaoks liiga väike.

Jäta kõik kohevad ja pehmed asjad välja. Kuigi beebi voodi võib tühjalt kõle välja näha, pole tal midagi peale madratsi ja sellele täpselt sobiva suurusega voodilina vaja. Voodis ei tohiks olla patju, tekke, kaisuloomi ega võrepehmendusi. Teki asemel on hea kasutada spetsiaalselt beebidele mõeldud magamiskotti.

Eemalda kõik rippuvad vidinad. Niipea, kui laps õpib neljakäpukile tõusma (tavaliselt umbes viie kuu vanuses), on aeg voodi küljest eemaldada kõiksugu rippuvad mänguasjad või voodikarusellid, mille laps võib alla tõmmata ning kogemata enda kaela ümber mässida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles