Fotod: sügise stiilisosinad trendihuvilistele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marc By Marc Jacobs
Marc By Marc Jacobs Foto: AFP/SCANPIX

Kergemeelse suve vahetab välja vaiksem ja väärikam sügis. Säramiseks ja silmapaistmiseks tasub nüüd kibekähku kätte õppida peenemad ja põnevamad viisid ning värviröögatuste asemel paitavad meeli pooltoonide pehmed sosinad. 

Selle asemel, et kehakuju halastamatult esile tuua, võtab uus, avaram moesiluett kandja pehmelt ja kihiliselt kaissu. A-lõige on taas troonil ja kasvatab kaunitaride jalad kurgu alla ulatuvaks. Etnilise hõnguga pikad jakid ja tuunikad toovad uut vabadust nii naiste kui ka meeste sügisgarderoobi, kirjutab Hooaeg.

Kihilisus pole kohmakas, vaid pehme ja voogav, vürtsi lisab asümmeetria. Seelik pükste peale, pikk särk üle viikarite – klassipiirid on paindlikud ja siluetimängude maailm valla! Kuid ebaloomulikke paisutusi, lopsakaid volange puusal, kaeluses ja ülisuuri õlgu, millega mood meid äsja hullutas, enam näha pole. Kogu uue vormivabaduse seob tervikuks keha austav loomulikkus. Lihtsalt hingele jääb riiete sees nüüd samuti ruumi.

PÄRLHALL TÄISKASVANULIKKUS

Kes unistab hallidest juustest ja võimalusest seltskonnas halli hiirena särada? Aga enne kui hinnanguid andma tormad, tasub asja lähemalt uurida − uus hall pöörab kõik senised uskumused pea peale! Puhtad pärlihallid toonid lisavad veetlust naistele ja väärikust meestele ning tõstavad isiksuse rõivaste sees aupaklikult esile.

Pane kindlasti tähele jalatsite ja kottide rindel toimuvat – sealgi on mustale hulga huvitavamaid alternatiive. Ilumaailmas on õrnad hallid varjutused rafineeritud uue minimalismi sümboliks. Hall pole ainus ihaldusväärne moetoon, aga nii paradoksaalne kui see ka ei tundu – üks põnevamaid ja intrigeerivamaid kindlasti!

SAHINAL SOOJAS

Sügismood on suureks saanud mitte üksnes mõtteviisis, see on ka pikkust visanud ja paksuks läinud. Õhukesi asju saab õnneks edasi kanda, neile tuleb lihtsalt mõned kohevad ja kallistavad villased kihid peale laduda.

Meestemoes on lemmiktegelaseks suusamäe ja suurlinnamoe hübriid, veidi sporti, siiluke karusnahka ja mõni armas Alpi-muster. Juurde jahe gamma ja viisakad vormid. Parkad, kasukad ja soe kootud kraam kuluvad kindlasti ära. Kudumid on soojad ja pakivad omaniku pealaest kandadeni pehmelt sisse. Püksid on avarad, endiselt on areenil spordipükste tuletised. Välkuvad nabad ja paljad põlved on teinud ruumi märksa mõistlikumale moele, mis passib ideaalselt meie külma kliimasse.

SALADUSLIK SÜNGUS

Tume ja maagiline, nahkselt jõuline ja siidiselt läbipaistev – selline on moetaeva must lagi sel sügisel. Must kaitseb ja kehtestab ning seda armastavad õigusega nii mehed kui ka naised. Meeleolus valitseb pigem nukrus kui agressiivsus. Terav siluett täiendab voogavat joont ja nahksed detailid kõikvõimalikke kangaid.

Meestel tasub tähele panna pikemaid jakke, jõulisi peakatteid ja küütlevaid kangaid, mis lisavad tumedusele elu. Naistemoes asendab väikest musta pigem suur must. Tahad veel enam draamat? Suled, mustjas sädelus, kivid, needid, metsikud karusnahad ja rasked pandlad on sinu mängumaa. Aksessuaarid lisa pariisitarilikult elegantsed või militaarselt raskepärased.

BOHEEMLIK MULJEKOKTEIL

Vaba ja loominguline stiil, mis miksib muretult erinevaid etnilisi muljekilde, on üks võluvamaid tahke sügismoe kaleidoskoobis. Mehed võiksid otsekohe tutvust teha mustrite maailmaga ning unustada vahelduseks ülearu ranged siluetid. Miks mitte miksida urbanismi hulka elemente nomaadide maailmast? Kerge kanda, kombineerida ja pakub piiritult võimalusi kordumatult isikupärasteks lahendusteks. Hooletu kihilisus ja veidi dünaamikat on tähtsaimad märksõnad – mõni lehviv sall, narmad, tutid või ripatsid panevad sinu rõivad sõna otseses mõttes elama. Kangas on kuningas – selle kude, reljeef, muster on see, mis esemele hinge annab. Lõige on lihtne ja liikuv. Kudumitel on samuti tähtis sõna öelda ja suuremad neist on sügisel mantli mõõtu.

METSISTUNUD TALVEAED

Loogikavastaselt toob sügis moekaardile lilli üha juurde! Enamik neist võrsub tumedal foonil, peenteks ornamentideks väändununa või sümboliteks stiliseerituna. Lillemotiivid kaunistavad kõike meeste lipsudest daamide mantliteni. Mida ootamatumas kohas õied puhkevad, seda põnevam. Ülikond, kingapaar, käekott – kõik need võivad olla suurepäraseks stiilipeenraks! Lillede kinkimist ei tasu teistele usaldada, parem tee seda ise ja kanna rõõmuga iga päev. Ja kui kavatsed kedagi meeles pidada, siis meenuta, et lõikelillede kõrval on märksa kestvamaid alternatiive.

ÜLIKOND? ÜLIKOND!

Pole olemas midagi täiuslikumat ja šikimat meeste garderoobis ning taas saavad täie rauaga jaole ka õrnema soo esindajad. Elegantsed pintsakud ja püksipaarid kaunistavad kõiki.

Moesiluett on mitmekesine – tagasi on avaram lõige ja tähelepanu-tähelepanu: voltidega püksid! Pikalt kestnud liibuva joone järel tundub see raju muudatus. Kuid saledam siluett on samuti olemas ja isegi nappiv püksipikkus populaarne. Kui traditsioonilised tumedad ülikonnad tunduvad liialt rahumeelsed, lase käiku värvikas pinstripe või mustrid. Ka smokingist inspireeritud sallkraed on ülikuum teema! Kõik see on kokku nii stiilne ja vinge, et sel talvel saab ülikonnata hakkama vist küll üksnes kodanik, kes veel ise kõndida ei oska.

MODIDE MODERNISM

Möödunud moekümnendite külastamine käib tänapäeval stiilipiiride suhtes paindlikult. 60ndate klaar ja selgejooneline modide riietus on hea lähtekoht, millele ehitada uus tervik.

Noortele meestele pakub suund arrogantset asjalikkust, kus kontorirõivaste keskele võib südamerahus sobitada ka sportlikke detaile. Iseloomulik on sirge lõige, puhtus siluetis ja valitud mustrid. Kaherealised kinnised, ümarad kraenurgad, markeerimata talje, minipikkus, rafineeritud geomeetria. Tõeliseks kirsiks tordil on aksessuaarid ja jalatsid, kantis ninad, poolkõrged kontsad, pandlad ja muu ajastukohane kraam tänapäeva võtmes.

MAANI MOOD

Stiilseimad seelikud, mantlid ja jakid silitavad sillutist. Pika juurde on kõige ajakohasem sobitada midagi pikka. Kõik see maad paitav mood tundub harjumatult ebapraktiline, aga proovida tasub. Kandja muutub kuningannalikult väärikaks, pikaks ja sihvakaks. Kannani seelikud ja kleidid, ülipikad kontsale langevad püksisääred ja pahkluud paitavad mantlid – luksus tänase moe keeles.

PAITAVAD PASTELLID

Traditsiooniliselt tähendab sügis koloriidi tumenemist, aga mitte tänavu. Pehmed, meeltele mõnusad pastelltoonid kaunistavad nii daame kui ka härrasid ning neis on peent siniverelist hõngu. Heledate toonide peale tasub eriti soojalt mõelda uut mantlit valides, siis on kurja ilmaga päeva päästja igal hommikul varnast võtta. Unenäolised sinised, hõrgud orhideeroosad, sekka siiluke kollast ja õrnlillat. Pastelltoonide sarm pääseb enim mõjule, kui kanda neid toon toonis või mitu eri heledat varjundit koos. Aga ka hall ning must armastavad valgusküllast värvi oma naabruses. Eelista pehmeid materjale ja matte virsikjaid pindu, neil tuleb mahe gamma ekstra kaunilt esile.

SÜDAMLIK SÜGAVUS

Sama eripalgelised nagu inimesed, on ka trendisuunad, et igaüks saaks valida just selle, mis kõige enam kaunistab. Sügavate toonide seas on armastatud punaste palett karmiinist veinitoonide ja marjaste varjunditeni. Aga ega pidu sellega ei lõpe: valikus on luksuslikku lillat, kehtestavat sügavsinist, petrooli ja samblarohelist. Militaarne gamma mõjub rahulikult ja turvaliselt: khaki, sinep ja väärispuupruunid sõbrustavad teiste küllastunud varjundite ja mustaga. Tumeda gamma vaikus ja rahu on veenvaim lihtsates ja avarates lõigetes, ilma liigsete detailide ja kaunistusteta.

VIBREERIV VÄRVILAIK

Kui hing ihkab erksust, tasub seda endale lubada! Väike siiluke punast, erksas toonis püksipaar, sall, vöö või tibatillike detail annab suure doosi uut energiat. Targasti teed, kui kannad värve teiste värvidega koos, fantaasiarikastes kombinatsioonides. Kui see tee tundub liialt uljas, siis tembuta musta, valge ja halliga – siis on kraavi kihutamise tõenäosus pea olematu. Värvid on energia kandjad ning mitte ükski moehooaeg ei suru särtsakatele natuuridele peale erksatest toonidest loobumist.

KONTRASTSED RÜTMID

Moemustreid näeb sügises õige mitmel kujul, kuid kõiki lemmikuid ühendab kontrastsus. Mingil tasakesi-dekooril ei tundu mõtet olevat, sel juhul on mõjusam juba ühtlane ja ühetooniline pind. Kui mustriga möllata, siis olgu see ka näha!

Ammused lemmikud ruudud on selle filosoofia tuules saanud suuremaks ja selgemaks, triibumustrid rammusamaks ja ülikonnatriibudki teinekord harjumatult erksad. Veelgi intrigeerivam on viis, kuidas erinevaid mustreid ja materjale omavahel liita. Koos kantakse küll ebatavalisi tervikuid, kuid kaost asendab kord. Vali, lihtsusta, üllata – see valem annab stiilivõtme kenasti kätte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles