Toidud, mis soodustavad rinnapiima tootmist

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõige lihtsam moodus, kuidas piimavoolu suurendada, on loomulikult järjepidev imetamine. Beebi on kõige targem ekspert, kes kohandab piima kogust enda vajaduste järgi, kui lasta tal süüa just siis, kui ta selleks märku annab. Kui laps on kogu aeg rinnal ja tekib tunne, et piima jääb rinnas väheks, võib süüa teatud toiduaineid, mis soodustavad rinnapiima teket.

Lambalääts
Lambalääts Foto: SCANPIX

Lambalääts

Lambalääts on tuntud rinnapiima soodustav toit. Selles on palju valku, rauda, C-vitamiini ja teisi kasulikke toitaineid. Kui seda manustada tee või kapslite kaudu, peaks piimakogus suurenema paari päevaga. Lambaläätse suhtes peaksid aga ettevaatlikud olema allergikud, astmaatikud ja need, kel on kilpnäärme alatalitlus või kes võtavad verd vedeldavaid ravimeid, kirjutab Bellybelly.com.au.

Kaer

Kaer
Kaer Foto: SCANPIX

Kaera söömine suurendab piimatootlikkust, sest selles on palju saponiine, mis toetavad immuunsüsteemi. Lisaks mõjutavad need piima tootmisega seotud hormoone. Kui kaerahelbepuder ei maiste, krõbista kaeraküpsiseid.

Õllepärm

Vananaiste jutt, et õlle joomine tekitab rinnapiima, polegi nii vale, sest õllepärmis on fütoöstrogeene, valku ja rauda. Selleks ei pea aga alkoholi tarbima – õllepärmiga toidulisandeid saab osta tervisepoodidest.

Lutsern
Lutsern Foto: SCANPIX

Lutsern

Lutsern on östrogenne ja soodustab ajuripatsi tööd. See on väga kasulik taim, sest sisaldab ohtralt vitamiine, mineraale ja aminohappeid. Rinnapiima tekke soodustamiseks võid süüa nii lutserni idusid kui seemneid, mida on mugav salatisse lisada.

Küüslauk

Küüslauk
Küüslauk Foto: SCANPIX

Küüslauku süüakse kogu maailmas nii selle raviomaduste kui maitse pärast. Mõõdukalt tarbides on sel ka rinnapiimja teket soodustav mõju, kuigi põhjuseks võib olla hoopis see, et titadele meeldib küüslaugu maitse.

Seesamiseemned

Rikkalikult kaltsiumi sisaldavad seesamiseemned on piimavoolu suurendamiseks ühed parimad seemned. Eelista suuri mustjaid või kooritud, heledaid seesamiseemneid. Oluline on süüa neid purustatult, et kasulikke toitaineid oleks kergem kätte saada. Lisa seemneid salatile või võileivamäärdele.

Võilill
Võilill Foto: SCANPIX

Võilill

Vaata oma aias ringi, ehk leidub seal veel mõni võilill. Indiaani ja Hiina meditsiinis tarvitati võililli sünnitusjärgse taastumise ja rinnapiima tekke toetuseks. Kõik võilille osad on söödavad. Lehti ja juuri võib praadida või süüa toorelt, aga võilillest saab teha ka teed. Diureetilise ravi korral võilille süüa ei tohiks.

Apteegitill

Apteegitillis on fütoestrogeene, mis aitavad piima tootmisele kaasa. Süüa võib nii seemneid kui vilja ennast, kuid vaid mõõdukalt! Liiga suurte koguste juures võib sel olla juba vastupidine mõju. Samas on apteegitillil veel hea omadus soodustada seedimist ja vähendada puhitusi, mistõttu tuleb see eriti kasuks siis, kui beebil on koolikud.

Kui imetamisega on suuri probleeme ja tundub, et laps ei saa piisavalt piima kätte, pöördu imetamisnõustaja poole, kes aitab probleemi põhjustes selgusele jõuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles