Imiku tervise nimel tasub vältida väljapoole suunatud kõhukotti

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Beebi kandmine kandelinas või kõhukotis on vanemale väga mugav ja meeldib ka beebile. Tänapäeval on poodides ääretult lai avalik beebitarvikuid, mistõttu võib olla raske otsustada, millist kandevahendit valida. Üha rohkem on ka selliseid kõhukotte, kus beebi asetseb näoga ettepoole.

Ettepoole suunatud kõhukott pole küll lapsele otseselt ohtlik, kuid enne ostmist tasub läbi mõelda, kui sagedasti kott kasutust leiab, et see ei mõjuks lapsele halvasti, hoiatab Bellybelly.com.au.

Kui laps on kõhukotis näoga ettepoole suunatud, võib ta väga kiiresti ära väsida, sest vali heli, kirkad tuled ja palju uusi kogemusi mõjuvad pisikesele liialt stimuleerivalt. Ülestimuleerimise vältimiseks vajab beebi kohanemisaega, et kogu teavet analüüsida. Kõhukotis või linas, kus beebi on kõhuga vanema vastas, on lihtsam väliseid erguteid ignoreerida. Ülestimulatsiooni kurnav mõju beebile võib kesta veel tunde pärast jalutamas käimist.

Lisaks tasub arvestada, et emaüsas on beebid enamasti looteasendis, kus selgroog on C-kujuline. See asend on beebi lemmik ka pärast sündi, mistõttu eelistab ta ka jalgu enda ette tõmmata, mitte lasta neil tunde sirgelt rippuda. Imiku selg hakkab muutuma, kui ta õpib pead tõstma ja see muutub tasapisi S-kujuliseks, kui ta hakkab kõndima. Kui laps on kõhukotis looteasendis, areneb ta selg loomulikult. Kui ta on aga näoga ettepoole suunatud, on selgroog sirgu ja lapse arengu seisukohast ebaloomulikus asendis.

Eriti oluline on hoida last nn konnaasendis, kui tal on puusaliigese ebaküpsus ehk düsplaasia. Kusjuures konnaasend tuleb kasuks ka kergema düsplaasia puhul. Kui beebile ei meeldi, et ta ei saa vanema kõhu vastu suunatult palju ringi uudistada, siis ära anna kohe alla. Mõne korra järel võib laps selle asendiga ära harjuda. Selja- ja puusaprobleemide vältimiseks tasub igal juhul proovida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles