Rasedusaegne suitsetamine põhjustab lastel haigusi täiskasvanueas

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljutised uuringud kinnitavad veelgi, et mitmed ohud (nt tubakasuits, saastunud õhk, kehv toitumine ja isegi preeklampsia) mõjutavad lapse tulevast tervist täiskasvanueas.

«Me keskendume sellele, mismoodi teatud sünnieelsed sündmused võivad olla kopsuhaiguste ning ainevahetushaiguste nagu ülekaalulisuse, hüpertensiooni, diabeedi ning maksa rasvumise põhjustajateks,» vahendab Emmede Klubi Utah’ ülikooli pediaatriaosakonna doktor Lisa Joss-Moore’i selgitust.

Sigaretisuitsuga seotud uuringute käigus avastati, et rotipoegadel, kes puutusid lootefaasis  kokku tubakasuitsuga, oli suurem soodumus ainevahetushaiguste tekkeks ning struktuurimuutusteks kopsudes, mis hilisemas elus viisid muuhulgas hingamisraskusteni. 

Kui inimene puutub sünnieelselt kokku tubakasuitsuga, võivad tema kopsud olla teistsuguse ülesehitusega, kuid see ei pruugi esialgu probleeme põhjustada. Hilisemas elus võib ta seevastu uuesti tubakasuitsuga kokku puutuda, kas passiivselt või seda ise tarbides, ning see võib vallandada vastuvõtlikkuse kopsu- või ainevahetushaigusteks.

Joss-Moore’i meeskond keskendub kõigile teguritele, mis võivad põhjustada anomaaliaid loote arengus. See võib muuhulgas olla seotud toitainevaese dieediga raseduse ajal, ülekaalulisusega, rasedusaegse hüpertensiooni ja palju muuga. «Kui me mõistame molekulaarseid mehhanisme, mis sünnieelseid tegureid hilisemas elus tekkivate haigustega seovad, võimaldab see meil leida murekohad ning nendega tegeleda. Sellisel juhul saaksime ka õigel ajal sekkuda, et tekkida võivaid terviseprobleeme ära hoida,» selgitab Joss-Moore.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles