Kukeseened porru ja rõõsa koorega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pille Petersoo

Nami-Nami toiduportaali juht Pille Petersoo soovitab kukeseene-porrurooga, mis sobib tavalise kukeseenekastme asemel või hoopis koduste kotlettide või veisesteikide kõrvale.

Kas teadsid, et teada-tuntud harilikul kukeseenel on kaks sõsarat – üks kollakas (Cantharellus aurora), teine lehterjas (Cantharellus tubaeformis)? Mõlemad on meie seenemetsades väga levinud, kuigi  vähem tuntud, sest neid on kõdunenud puulehtede vahel raske märgata. Ent kui kollakate ja lehter-kukeseente kasvukoht on tuvastatud, võib neid kerge vaevaga terve korvitäie korjata.

Kui esimesed kukeseenenööbid ilmuvad turulettidele juba enne jaani, siis kollakas ja lehter-kukeseen on pigem sügisseened. Kui väga külmaks ei lähe, võib neid metsast leida veel novembriski. Et lehter- ja kollaka kukeseene jalad on dekoratiivsed ning veidike krõmpsud (al dente, kui moodsat köögikeelt kasutada), siis sobivad need eriti hästi kõiksugu pirukate ja hautiste sisse.

Porru-seenehautis neljale

•    400 g harilikke, kollakaid või lehter-kukeseeni

•    1 suurem porru (ainult valge ja heleroheline osa)

•    3–4 sl võid

•    4 dl 35% rõõska koort

•    soola ja musta pipart

Pese porru korralikult, lõika valge ja heleroheline osa viiludeks (kui on paksem porru, võid esmalt selle pikuti poolitada). Puhasta seened metsapurust. Kuumuta praepannil või, lisa seened ja porru ning prae kergelt läbi. Kuumuta tasasel tulel, kuni seentest eralduv vedelik on aurustunud. Lisa rõõsk koor, maitsesta soola-pipraga. Kuumuta kümmekond minutit tasasel tulel, kuni kaste on paksenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles