Lapsega «beebikeeles» rääkimine võib mõjuda keele arengule hästi

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Harilikult soovitatakse värsketel vanematel rääkida lapsega nii palju, kui võimalik, sest mida rohkem sõnu laps kuuleb, seda kiiremini areneb tema kõne. Uued uuringud näitavad lisaks, et lapse kõne jaoks ei ole arendav ainult sõnade hulk, vaid ka kõnemaneer ning sotsiaalne kontekst, milles vestlus aset leiab. 

Washingtoni ja Connecticuti ülikoolide teadlased uurisid tuhandeid 30-sekundilisi lõike vestlustest lapsevanemate ning beebide vahel. Nad võrdlesid lapsevanemaid, kes kasutasid lastega rääkimisel oma tavalist kõnemaneeri ning neid, kes rääkisid liialdatud, teatraalses beebikeeles, vahendab Emmede Klubi.

Mida rohkem vanemad oma lastega kõrgendatud hääletoonil ja täishäälikuid liialdades kõnelesid, seda rohkem lapsed ühe aasta vanuses lalisesid. Lalisemine on omakorda oluline ettevalmistus sõnade moodustamiseks. Beebikeeles rääkimine oli kõige efektiivsem, kui lapsevanem rääkis lapsega isiklikult, ilma teiste täiskasvanute või laste juuresolekuta.

«Meie analüüs näitab, et beebikeele kasutamine lapsega omavahel vesteldes on otseselt seotud parema kõne ja keele arenguga nii käesoleval hetkel kui ka tulevikus,» ütles Washingtoni ülikooli teadlane Patricia Kuhl.

Kui beebid said kaheaastaseks, täitsid vanemad küsimustiku selle kohta, kui palju sõnu nende lapsed teadsid. Beebid, kellega vanemad olid rääkinud beebikeeles, teadsid rohkem sõnu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles