Müüdid depressiooni kohta, mida ei tasu uskuda

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Depressioon on kurnav tervisehäda, mida on raske mõista neil, kes pole seda ise kogenud. Kui sa ei tea depressiooni kohta eriti palju, siis ei pruugi sa ka tähele panna depressiooni sümptomeid.

Allwomenstalk pani kirja mõned müüdid depressiooni kohta, mis ei vasta tõele.

1. Depressiooni sümptomid on ainult vaimsed

Üks levinud müüte on see, et depressiooni sümptomid eksisteerivad vaid «peas». Depressioon ilmutab end vaimselt, kuid samas võivad sellega kaasneda ka seedehäired, pitsitav tunne rinnus, väsimus ja raskused hingamise või näiteks magamisega. Paljud inimesed, kes põevad depressiooni, kogevad seda kogu oma kehaga.

2. Depressioon on sisuliselt kurbus

Kui inimene põeb depressiooni, siis ei tasu talle öelda, et aeg parandab kõik haavad. Depressiooni seljatamiseks on vaja tunduvalt enamat kui aega või positiivset suhtumist. Depressioon on kõikehaarav kurbustunne, mis võib sind täiesti ootamatult haarata ja kesta kuid või lausa aastaid. See mõjutab sind füüsiliselt ja vaimselt ning depressiooni raviks tuleb abi otsida professionaalidelt.

3. Depressiooni põhjustavad teatud elusündmused

Kuigi depresiooni võib põhjustada mõne lähedase inimese surm või traagiline sündmus, ei pea depressiooni tekkeks alati kindlat põhjust olema. Üks hullemaid asju depressiooni juures ongi see, et see võib tekkida täiesti ootamatult, mistõttu tasuks depressiooni sümptomite puhul olla eriti ettevaatlik.

4. Depressiooni põdevad inimesed peavad elu lõpuni ravimeid võtma

Mõned depressiooni kogevad inimesed ei saa antidepressantidest kasu ja on tunnistanud, et teraapia on paremaid tulemusi andnud. Osade jaoks mõjub kõige paremini nii ravimite võtmine kui spetsialistidega suhtlemine. Ravi sõltub inimesest ja ei saa väita, et depressioonis inimesed peavad elu lõpuni ravimeid võtma.

5. Depressiooni põevad vaid naised ja põhjakäinud inimesed

Depressioon võib tabada igas vanuses, igast soost ja igas staatuses inimesi. Ka mõned väga edukad ja näiliselt õnnelikud inimesed võivad põdeda depressiooni.

6. Depressiooni põdemine näitab nõrkust

Kas ütleksid südamehaigust põdevale inimesele, et ta on nõrk? Depressioon valib inimese, mitte vastupidi. Nagu kõigi teiste terviseprobleemide puhul, tuleb ka depressiooni ravida ja selleks on tarvis meditsiinitöötajate poole pöörduda. Ükski depressiooni põnev inimene pole nõrk.

7. Depressioonist rääkimine muudab selle vaid hullemaks

Tegelikult soovitatakse depressioonist võimalikult palju rääkida, et see tervisemure poleks enam tabu ja inimesed julgeksid suu lahti teha, kui miski neid vaevab. Depressiooni suhtes tasub olla avatud meelega, ka siis, kui sa pole seda ise kogenud ega tea, milles see täpselt seisneb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles