Arstide soovitusi stressiga võitlemiseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui tunned suurt väsimust, siis ei pruugi sa küll töölt vaba päeva võtta, kuid sellest hoolimata mõjub stress su kehale negatiivselt. RedBook Magazine uuris arstidelt, mida nemad soovitaksid oma sõpradele-tuttavatele, keda piinab stress.

  • Hingamine on parim kaitsevahend stressi vastu

Dr Frank Lipman ütles, et tema poole pöördus kord üks tuttav, kes kurtis, et ta pole võimeline oma mõtteid üldse välja lülitama. «Ta ei suutnud lõõgastuda ega magada. Ma ütlesin talle, et ta peab lihtsalt hingama. Sügavalt kõhu kaudu hingamine on kõige parem moodus stressist vabanemiseks,» sõnas Lipman. Järgmine kord, kui tajud stressi lähenemas, jäta kõik oma tegemised pooleli ja keskendu oma hingamisele. Hinga aeglaselt sisse ja loe üheni, seejärel hinga välja ja loe kaheni. Korda seda paar minutit, see aitab keha ja mõtteid rahustada. 

Kui sul on natuke rohkem aega päeva alguses või lõpus (umbes 15-20 minutit), ürita paigal istuda ja kasuta hingamisharjutust kas päevaks valmistumiseks või päeva lõpetamiseks. 

  • Väldi inimesi, kes tekitavad sinus stressi

Kui pead kohtuma mõne sõbra, kolleegi või pereliikmega, kes ajab sind lausa hulluks, ütle endale: «Ma kontrollin oma käitumist ega lase sel inimesel end õnnetuks teha.» Jälgi oma tundeid ja kui hakkad ärrituma ning südametöö kiireneb, lahku või sunni end millelegi muule mõtlema. Sellise käitumise oluline plusspunkt on see, et see võimaldab meil inimesena kasvada, sest kui me tajume, et teiste käitumist ei saa me muuta, saame võtta vastu otsuse, et ei lase teistel end mõjutada ja muutume seeläbi tugevamaks.

  • Hormoonid on nagu su kõige ettearvamatumad sõbrad

Seksuaaltervise ekspert Jennifer R. Berman ütles, et oluline on mõista, et stressi taset mõjutavad hormoonid. «Mida lähemal on naine menopausile, seda rohkem võivad kortisooli ja adrenaliini tasemed kõikuda, mis suurendab ärevuse taset. Seetõttu kurdavad sageli kolmekümnendates ja neljakümnendates olevad inimesed, et stress ajab neid lausa hulluks,» selgitas Berman. Tema soovitab seepeale lasta hormoone kontrollida. Kasu võib olla sellestki, kui tarbid rohkem oomega-3 rasvhappeid ja B-vitamiini. «Kõige olulisem on endale öelda, et sa ei lähe hulluks. Paljud naised kogevad taolisi kõikumisi hormoonides, kuid kõik saavad sellest üle,» ütles Berman.

  • Väsita end trenniga

Muretsemine ja ärevus võivad ööund tõsiselt häirida, sest need hoiavad su mõistust aktiivsena. Paljud inimesed ei taju, et vaid kaks ööd halba und võivad enesetunde tõeliselt halvaks muuta, seda nii füüsilises kui vaimses mõttes. Abi tasuks otsida treeningust. «Trenni tegemine mõjub unele väga hästi. Meie oleme stressikeskuses jaganud inimestele pedomeetreid, et nad rohkem liiguksid. Julgustame inimesi iga päev vähemalt 7000 sammu tegema, samuti tasuks 3-5 korda nädalas aktiivselt trenni teha,» soovitas dr Gretchen Hermes. Kui teed trenni, aga sul on ikka raske uinuda või uni on häiritud, ära karda sellest oma arstiga rääkida. Võib-olla tuleks sulle kasuks ravimite võtmine või psühhiaatri külastamine.

  • Valmista ärevust vähendav roog

Kathleen Hall ütles, et tema on oma sõpradele öelnud, et inimkeha on nagu keemiline supp: kõik, mis sa sinna sisse paned, muudab su keha. Paljud värsked puu- ja juurviljad sisaldavad vitamiine ja mineraale, mis aitavad stressi vähendada. «Mina soovitan süüa mustikaid, need aitavad vallandada dopamiini, mis rahustab keha. Samuti võiks süüa apelsine, sest C-vitamiin alandab vererõhku ja kortisooli taset. Spinatis on palju magneesiumi, mis aitab samuti kortisooli taset kontrollida,» ütles Hall.

  • Kuula Bob Marley muusikat

«Lõõgastumine on kunstivorm, seetõttu soovitan mina oma sõpradel kuulata reggae muusikat. Reggae aitab rahustada, sest selles muusikastiilis on 60 lööki minutis - see imiteerib aeglaseid südamelööke. Hakka reggaet juba täna kuulama ja peagi märkad, et see mõjub,» kõlas Frank Lipmani lihtne soovitus.

  • Luba endal aeg-ajalt laisk olla

Õppejõud Lilian Cheung sõnas, et kuigi tema töö hulka kuulub heaolu uurimine, pole ka tema stressi suhtes immuunne. «Mu elus oli aeg, mil ma võtsin omale liiga palju kohustusi ja olin täiesti kurnatud. Seega otsustasin kasutada sama nõu, mida muidu oma sõpradele jagasin: ole laisk ja ära tunne end seetõttu süüdi. Tee seda, mida armastad. Tähtis on end kõigest muust täielikult lahti ühendada: unusta telefon ja arvuti,» soovitas Cheung. Naise sõnul aitas selline mõtteviis tal lõõgastuda ja ta soovitab seda kõigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles