Trendikad dieedid: kuidas kindlaks teha, milliseid dieete ei tasu järgida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ükski ekspert ei soovita järgida dieeti, mis on järsku kuulsaks saanud ja mis tõotab kiiret kaalulangust. Kuigi on palju dieete, mis lubavad lihtsalt ja kiiresti kilodest vabaneda, on vaid ükskikud dieedid, mis on loodud nii, et need ei teeks su üldisele tervisele liiga.

Terviseportaal healthmeup.com pani kirja mõned nõuanded, kuidas trendidieeti tuvastada ja kuidas aru saada, milliseid dieete ei tasu järgida.

1. Ole ettevaatlik maagiliste ja ebarealistlike lubaduste suhtes

Kui mõni dieet lubab kiiret kaalulangust, siis tasuks kindlasti taustauuringut teha. Kui mõnda dieeti soovitab sulle su treener, toitumisnõustaja või arst, siis tasuks kindlasti dieeti proovida. Kuid ära usu internetis levivaid dieete. Ära pane oma tervist proovile dieetidega, mis käsivad olulisel määral vähendada toitumist või joomist. Ära usu dieete, mis lubavad esimesi tulemusi juba paari nädala möödudes.

2. Oska eristada olulist ebaolulisest

Me elame ajal, mil igal hetkel jõuab meieni uusi uudiseid. Vaid paari hiirekliki kaugusel on tervise- ja toitumisnõuanded, rääkimata treeningnippidest. Kuna infovool on niivõrd suur, siis tuleb osada eristada seda, mida tasuks uskuda ja mida mitte. 

3. Ükski dieet ei tohiks soovitada vältida hommikusööki

Paljud dieedid soovitavad hommikuti mitte süüa, kuid kas teadsid, et hommikusöögi vältimine tekitab sul päeva jooksul pidevalt söögiisu ja sa sööd palju vahepalu? Samuti tähendab see seda, et sul on lõuna ja õhtusöögi ajal tavalisest suurem söögiisu. Hommikusöögis peaks olema valke ja kiudaineid ning hommikust tasuks süüa kolme tunni jooksul pärast ärkamist. See mõjub tervisele kõige paremini.

4. Ära usu, et piimatoodete vältimine on ebatervislik

Suur hulk dieete pidavatest inimestest järgib põhimõtet, et piimatooted (juust, piim, jogurt jne) on kurjast. Need inimesed aga ei mõista, kui oluline on meie keha jaoks kaltsium. Kaltsium muudab meie luud tugevamaks ning aitab ennetada tõsiseid haiguseid nagu näiteks osteoporoos. Sa võid piimatoodete tarbimist vähendada või piirata, kuid ära jäta neid oma menüüst täielikult välja. 

5. Madala rasvasisaldusega toitudega liialdamine ei mõju tervisele hästi

Mitmed dieedid propageerivad madala rasvasisaldusega toiduaineid, kuid nad ei selgita inimestele, mis vahe on madala rasvasisaldusega toitudel ja neil, mis ei sisalda üldse rasva. Madala rasvasisaldusega toiduained erinevad oluliselt madala kalorisisaldusega toitudest. 

6. Puhastavad dieedid ja teatud toidugruppe vältivad dieedid pole tervislik viis kaalualandamiseks

Organismi puhastavate dieetide käigus kaotab keha toitaineid, kuid ei saa neid kusagilt tagasi. Seega ei taga sellised dieedid püsivat kaalulangust. Samuti ei mõju tervisele hästi see, kui sa väldid teatud toidugruppe või asendad ühe toidugrupi teisega.

7. Sa ei pea end iga päev kaaluma

Ära usalda dieeti, mis soovitab iga päev vähemalt korra kaalule astuda. Sinu eesmärgiks peaks olema kaalulangetamine ja soovitud kaalunumbri säilitamine, mitte igapäevane kaalumine. Kui loobud enda pidevalt kaalumisest, siis koged suurt rahulolu ja kergendust.

8. Snäkkide vältimine ei ole parim viis kaalulangetuseks

Kuigi mõttetu snäkkide söömine pole kasulik, et tasu snäkke täielikult vältida. Kui su vahepalaks on porgand, õunad, puuviljad või värske smuuti, siis see on pigem kasulik kui kahjulik. Kui mõni dieet soovitab snäkke vältida, siis sellesse tasuks suhtuda ettevaatlikult, sest see muudab asja vaid su enda jaoks äärmiselt keeruliseks. Vali vahepalu hoolikalt ja söö snäkke õigel ajal.

9. Ära usu seda, et üks dieet sobib imeväel kõigile

Iga inimene ja iga keha on erinev, seega ei tasuks uskuda, et dieet, mis sobib hästi su kolleegile, tagab ka sinu puhul häid tulemusi. Dieedi edukust mõjutavad meie harjumused, elustiil, kehatüüp ja toiduallergiad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles